Nagyvilág

2007.12.16. 08:42

Megszökött egy terrorgyanús rab Pakisztánban

<p>Pakisztánban megszökött a rendőri őrizetből egy brit férfi, akit azzal gyanúsítottak, hogy az Egyesült Államokba tartó repülőgépeken tervezett robbantásos merényleteket - jelentették a pakisztáni hatóságok vasárnap.</p>

A 25 éves Rasid Raufot bírósági meghallgatásra szállították át szombaton Iszlámábádba, mikor elszaladt a rendőröktől. Az egyik - neve elhallgatását kérő - pakisztáni rendőri vezető szerint ez úgy történhetett, hogy a Ravalpindi börtön nem adott kellő tájékoztatást, így csupán néhány rendőrt rendeltek ki a rab őrizetére.

Rauf ügyvédje szerint védence "titokzatos körülmények között" szökött meg.

A kettős állampolgárságú (brit és pakisztáni) Raufot 2006 augusztusában tartóztatták le Pakisztánban.

Az elfogása utáni napokban számos járat indulását törölték több napon át a londoni Heathrow Repülőtéren, terrorfenyegetettség miatt.
Tavaly decemberben egy pakisztáni bíróság ejtette azt a vádat Rauf ellen, hogy folyékony robbanóanyagokat akart volna Londonból az Egyesült Államokba tartó utasszállító gépekre fölvinni, de hamis papírok használata miatt továbbra is fogva tartották.
Közben LondonRauf kiadatását kérte, nagybátyja meggyilkolásával kapcsolatban. Az 54 éves férfit 2002 áprilisában halálra késeltékBirminghamben.

Kapcsolódó anyagok:

  • Elkezdõdött a barátnõjét leszúró börtönõr pere
  • Életüket kockáztató határsértõk
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!