Nagyvilág

2007.12.13. 06:26

Azbeszthalálok: mindenki takarózik

<p>Sem az állam, sem pedig az érintett vállalat utódcége nem fizet egy asszonynak, aki az Azbesztcement-ipari Vállalat eternitgyárának nyergesújfalui üzemében betegedett meg - írja a Magyar Nemzet.</p>

A lap beszámolója szerint a nő és férje még korábban nyújtott be keresetet, mert véleményük szerint a magyar államot terheli a felelősség. A Pénzügyminisztérium elutasította a beadványt, - 1989-ben született ugyanis egy szindikátusi szerződés, amely a nyergesújfalui vállalat utódcégét nevezi meg illetékesnek kártérítési ügyekben.

A cég jelenlegi ügyvezetője azonban nem tud a dokumentumról. Mint mondta, az egykori vállalat egyetlen vezetője sincs már az üzemben és a régi iratok sincsenek meg. A keresetet benyújtó asszony közben azbesztózis miatt tüdődaganatban meghalt. Világszerte fizetnek a károsultaknak azok a vállalatok, amelyek azbeszttartalmú termékekkel foglalkoztak. Amerikában az azbesztbotrány 200-275 milliárd, Európában 32-80 milliárd dollárba kerülhet a cégeknek.

Kapcsolódó anyagok:

  • Új módszer a tüdőrák szűrésére
  • Több százan sétáltak a tüdőrák ellen
  • Füstölő diákok, füstöltölgő szülők
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!