vadmadarak okozhatták

2021.04.14. 18:26

Madárinfluenza Nádudvaron: védő- és megfigyelési zónákat jelöltek ki

Az illetékes megyei hatóság már a madárinfluenza gyanújának felmerülésekor helyi zárlatot rendelt el az érintett telepen.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Szigorú intézkedéseket rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Nádudvaron, illetve azon a telephelyen, ahol kedden az egyik tenyészpulyka-állományban kimutatták a madárinfluenza fertőzést. A városban szerdán már általánosan tudott volt, hogy a telepen pusztít a kór, és az is, hogy fel kell számolni egy közel 12 ezres állományt. A nádudvariak inkább együttérzéssel, mintsem rosszallással konstatálták a tényt. A pulykatelepet tulajdonló cég vezetője egyelőre nem válaszolt a kedden délután elküldött kérdéseinkre. A NÉBIH-től viszont megérkeztek a válaszok.

Hosszú idő még a nyitásig

A tájékoztatásból kiderül, hogy az illetékes megyei hatóság már a madárinfluenza gyanújának felmerülésekor helyi zárlatot rendelt el az érintett telepen.

A madárinfluenza gyógyíthatatlan betegség, az érintett állományokat fel kell számolni.

Az állatok leölése már a gyanú alapján megkezdődött. Kiemelten fontos, hogy az állattartók és az állatokkal foglalkozó emberek betartsák a járványvédelmi előírásokat. Ennek lényeges része, hogy a telepen dolgozók és más személyek a gazdaságba csak teljes átöltözés után léphetnek be, majd onnan ki. A fertőzött vagy elhullott állatokkal érintkező, illetve a járványügyi intézkedésekben résztvevő személyek speciális védőruházatot, védőeszközöket használnak. A védő- és megfigyelési körzetben valamennyi baromfitartó gazdaságot a lehető leghamarabb számba kell venni. A hatóság már a legkisebb gyanú felmerülésekor is megkezdheti egy állomány leölését.

Mivel az érintett gazdaság a vadmadarak pihenőhelyéhez közel található, továbbá nagy valószínűséggel a fertőződés a vadmadarak által történt, így kiemelten fontos a területen az elhullott vadmadarak mielőbbi felkutatása, laboratóriumi vizsgálata és ártalmatlanítása. Az állattartók figyelmét fel kell hívni, hogy továbbra is nagyon fontos a biológiai biztonsági előírások betartása, és a baromfik kötelező zártan tartása is érvényben marad mindaddig, amíg a vadmadárvonulások potenciális veszélyt jelentenek a baromfitartó gazdaságokra. Fontos, hogy az állattartók az állataikkal kapcsolatban betegség gyanúja esetén haladéktalanul értesítsék az állatorvosukat vagy közvetlenül a hatósági állategészségügyi szolgálatot.

Az érintett gazdaság újratelepítése csak a területi állategészségügyi hatóság engedélyével történhet. Erre legkorábban a végső takarítás és fertőtlenítés befejezését követő 21 napos időszak letelte után kerülhet sor. Ha azonban a járványügyi helyzet kedvezőtlenül alakul és újabb megbetegedés történik a gazdaság közelében, az újratelepítés engedélyezése ettől későbbi időpontra tolódhat.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!