Multimédia

2013.02.19. 09:14

Bármely weboldal elérhető 19 kattintással

Ha úgy gondolja, hogy az internet egy nagy káosz és nehéz eligazodni a sok millió weboldal között, akkor nagyon téved! Mindössze 19-szer kell kattintani.

Ha úgy gondolja, hogy az internet egy nagy káosz és nehéz eligazodni a sok millió weboldal között, akkor nagyon téved! Mindössze 19-szer kell kattintani.Végeztek már kutatást az emberi kapcsolatokról is, hogy hány lépésben lehet 2 tetszőleges embert összekötni. Most ugyanez weboldalra: 19 kattintással bármely weboldalról kiindulva bármely másikra eljuthatunk. A felfedezés egy magyar fizikus, Barabási Albert László nevéhez köthető. Ő a hálózatok elméletével foglalkozott, amikor rájött az internet összefonódására.

Bár az emberekre vonatkozó kutatásban sokkal rövidebb út jött ki, vegyük figyelembe, hogy jelenleg körülbelül 14 milliárd oldal van a neten, tehát minden emberre közel kettő jut. Ráadásul a gyors növekedésnek köszönhetően hamarosan meg is fog dőlni ez a 19 kattintásos elmélet.

Gondoljunk tehát arra, hogy ha egy pornó oldalt nézünk a jövőben, mindössze néhány kattintásra leszünk az anyukánk Facebook oldalától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!