Multimédia

2008.04.14. 11:05

A főnököket felhatalmaznák a beosztottak levelezésének ellenőrzésére

<p>Az ausztrál kormány olyan törvénymódosítást fontolgat, amely alapján a magáncégek főnökei ellenőrizhetik beosztottaik elektronikus levelezését - jelentette be hétfőn Julia Gillard miniszterelnök-helyettes. <BR /></p>

Az ausztrál kormány a terrorizmus elleni harcra hivatkozik. Az olyan, magánkézben lévő stratégiai intézmények biztonságát kívánja védeni egy kibertámadás ellen, mint amilyen a tőzsde, a villamoshálózat vagy a közlekedés.

Az ötlet heves kritikát váltott ki a civil szervezetekben, amelyek aggódnak, hogy a speciális jogkört nem Ausztrália védelmére fogják felhasználni, hanem inkább a dolgozók magántitkai utáni leselkedésre és vállalati boszorkányüldözésre.

Az érvényes ausztráliai távközlési törvény szerint a vállalati alkalmazottak e-mailjeibe csak a titkos szolgálatok olvashatnak bele.

A kormányzat érvelése szerint Ausztráliában az internethálózat elleni terrortámadás gazdaságilag sokkal súlyosabb kárt tudna okozni, mint egy robbantásos merénylet. Márpedig a hálózat 90 százaléka a kormányzati szférán kívül van.

Robert McClelland ausztrál főállamügyész bejelentette, hogy a törvénytervezet beterjesztése előtt konzultálni fognak adatvédelmi szakemberekkel és a szakszervezetekkel.

Az új törvényt a kormány 2009 közepén szeretné életbe léptetni.

További cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!