Multimédia

2008.03.19. 06:38

Újabb szervereket foglalt le a rendőrség Budapesten

<p>Két nagyteljesítményű szervert foglalt le a rendőrség Budapesten kedden délután. Az ügyben ismeretlen tettes ellen indítottak eljárást szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése miatt.</p>

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a két szerveren keresztül filmeket, zenét és számítógépes programokat közvetítettek engedély nélkül. A nyomozók az IP címek nyomán jutott el a budapesti,  XIII. kerületi címre, ahol házkutatást tartottak. Több terabyt adatot kínáltak innen letöltésre illegálisan. A rendőrség szakértőt von be a vizsgálatba, hogy kiderüljön, pontosan mennyi kárt okozott az illegális fájlmegosztó.

Egy, a témával foglalkozó internetes oldalon azt írják, hogy a szerver lefoglalása után átmenetileg több magyar fájlcserélő is leállt, ám valamivel később néhány kivételével újra elérhetővé váltak. Az internetes oldalon az is olvasható, hogy csupán egyetlen szolgáltatónál voltak a rendőrök, és célzottan kerestek valamit. A nyomozók tavaly is tartottak már egy hasonló razziát, akkor egyszerre több szolgáltatónál csaptak le, és több gépet foglaltak le.

A rendőrség 2006-ban lefoglalta az ország egyik legnagyobb kalóz szerverét. A "Candy Shop" névre hallgató, korábban "Kenyér" néven ismertté vált szerverről több ezer kiváló minőségű filmet, zenét és szoftvert lehetett letölteni. Ahogy nőtt a népszerűsége, és egyre nagyobb adattartalom került fel rá, fizetőssé vált. Az úgynevezett warez közösségbe csak ismerősökön keresztül lehetett bejutni, hogy kisebb legyen a lebukás veszélye. A tagdíj állítólag 20000 forint volt három hónapra. A szervezet körülbelül kétszáz tagot számlált.

A rendőrség 2005-ben is lecsapott egy csoportra, akkor a "Seneca" nevű szervert foglaltak le, 5,5 TeraByte illegális tartalommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!