Sport

2015.01.05. 10:23

Sporttörténelmi siker: a DEAC nyerte a Hepp Kupát!

Debrecen, Hódmezővásárhely - Az év első hétvégéjén Hódmezővásárhely adott otthont a Dr. Hepp Ferenc Emlékkupa négyes döntőjének. A kupa tulajdonképpen a nem első osztályú kosárlabda csapatok Magyar Kupa döntője, melyre összesen 68 csapat nevezett.

Debrecen, Hódmezővásárhely - Az év első hétvégéjén Hódmezővásárhely adott otthont a Dr. Hepp Ferenc Emlékkupa négyes döntőjének. A kupa tulajdonképpen a nem első osztályú kosárlabda csapatok Magyar Kupa döntője, melyre összesen 68 csapat nevezett.

A házigazdák mellett a Salgótarján a TF és a Debreceni Egyetem csapata képviseltette magát.

Az első mérkőzésen a DEAC csapata a Salgótarjánnal vívott élet-halál harcot a döntőbe kerülésért:


Eredmény

DEAC - Konecranes-Salgótarjáni KSE 80-78 (16-25, 28-22, 12-16, 24-15)

Dr. Hepp Ferenc Emlékkupa elődöntő, Hódmezővásárhely Hódtói Sportcsarnok, 500 néző

V: Gál J., Fodor A., Rácz Zs.

DEAC: Nagy Be. 3/3, Pék -, TAKÁCS D. 5, NAGY Bo. 31/18, Fannar Helgason -, VAS 16, Kovács I. 6, Erdei 14/6, Kaluha 5/3, Andrássy -

Salgótarján: SCHÉDA 11/3, Oluics 3/3, Dániel 1, Madár 5/3, GORSZKIJ 11/3, SZABÓ P. 13/3, Pap 8/6, Tutus 17/3, CZUPRÁK 7, Pribics 2

Kipontozódott: Kaluha, illetve Tutus


Óriási küzdelemben a Debrecen jutott be elsőként a Hepp-kupa fináléjába. A DEAC-ban Nagy Botond szinte emberfelettit nyújtott, 31 pontot szórt a jó erőkből álló Nógrád megyeieknek. Bár a nógrádiak kezdtek jobban a debreceniek hamar a nyomukba eredtek.

A cívisvárosiakban ekkor Nagy Botond tartotta a lelket, egy kicsit fel is zárkóztak. 16-25-ről kezdődött a második 10 perc. Bár a félidőre tudott kozmetikázni az eredményen a DEAC, még így is három pont maradt az SKSE előnyéből.

A szünet után aztán ismét a Salgótarján ragadta magához a kezdeményezést, ám a záró felvonást elrontották: egy perccel a vége előtt csak 2 pont volt a differencia, Gorszkij viszont egalizálni tudott 11 másodperccel a dudaszó előtt, de az utolsó pillanatban a DEAC rutinos játékosa, Takács Dániel eldöntötte a továbbjutást.

A másik elődöntőben egy szintén nagyon kiélezett mérkőzésen a házigazdák kétszeres hosszabbításban fektették két vállra a budapesti TF csapatát.

Vasárnap következhetett a döntő:


Eredmény

Debreceni EAC – Vásárhelyi Kosársuli SE 71-56 (15-22, 22-11, 12-11, 22-12)

Dr. Hepp Ferenc Emlékkupa döntő, Hódmezővásárhely Hódtói Sportcsarnok, 1300 néző

V.: Gorka Sz. Minár L., Varga Z.

Debreceni EAC: Nagy Botond 12/12, Nagy Benedek 12/3, Kaluha -, Kovács 8, Takacs 12. Csere: Fannar -, Pék 6/6, Vas 9, Andrássy 2, Erdei 7/3, Szarka 3/3, Kiss -.

Kosársuli: Vejinovics 7/3, Czibere 5, VAS 16/6, VARGA 13, Genal -. Csere: Rostás I. 5, Mócsai -, Nyilas 8/3, Gruda -, Kelemen 2.


Zsúfolásig megteltek a lelátók a vásárhelyi sportcsarnokban.

A debreceni egyetemisták igazi csapatként harcoltak a mérkőzés egészében, mindig volt valaki aki hozzá tudott tenni a jó teljesítményhez. Bár a DEAC kezdett jobban, a centerek kosaraira sorra jött a válasz a triplavonal mögül, sőt, Vejinovics villanása után már fordítottak is a hazaiak(11-10). Az előnyt az első játékrész végére 10 pontig jutó Vas vezérletével hétre növelték a kék-sárgák.

Nyilas perceivel folytatódott a rangadó, aki előbb egy triplával, majd egy gyönyörű ziccerrel köszönt be. Nem adta fel a DEAC, erőbedobójuk, Takács visszaállása után újra szorosabb lett a találkozó. Nehéz helyzetbe került Varga Dániel, aki begyűjtötte negyedik személyiét, így ismét padra került. 29-29-nél időt kért dr. Elek András, fiait azonban ez sem lendítette át a holtponton, a nagyszünet előtt a cívisvárosiaknak állt a zászló.

Takáccsal továbbra sem tudtak mit kezdeni Cziberéék, a négyfaultos Varga vitte ekkor hátán a hazaiakat. Egyre nagyobb volt a feszültség, amit a sötét mezesek bírtak jobban, ráadásul a Kosársuli a lepattanókhoz sem tudott hozzáférni. A bajt tetézte, hogy Vejinovics kipontozódott, és a különbség nem csökkent.

44-49-et mutatott az eredményjelző az utolsó periódus előtt, ami Erdei hárompontosával indult. Ezután Vas 3+2-jével négyre csökkent a differencia (48-52). A Vásárhelynek egyszerűen semmi nem ment be, a Debrecen tovább növelte vezetését, sőt, a Nagy-testvérek egy-egy 9 méteres hármasával az 56-71-es győzelem mellett a kupát is megszerezték.

Azért is nagy szó ez a győzelem, mert a debreceni csapatban csupa saját nevelésű és/vagy a Debreceni Egyetemen tanuló kosaras játszik, akik az iskola vagy a munka mellett játszanak szemben a többi csapattal ahol 5-6 profi státuszú, azaz főállású játékos játszik. Ez is mutatja, hogy a debreceni kosárlabdában nagyon jó úton halad az utánpótlás, köszönhetően a Debreceni Kosárlabda Akadémiának és sokak álma teljesülhet azzal, ha ezek a fiúk saját erőből akár már az idei évben kiharcolják az első osztályban való részvételt.

A csapat tagjai: Andrássy Géza, Boldizsár Ferenc, Erdei Ádám, Gál Krisztián, Kaluha Csaba, Kiss Lajos, Kovács Imre, Nagy Benedek Ágoston, Nagy Botond Ágoston, Pall Helgason, Pék Dávid, Szarka Dávid, Takács Dániel, Vas Viktor

  • Vezetőedző: Dr. Nagy Ágoston
  • Másodedző: Barna Donát
  • Szakmai igazgató: Fodor Péter
  • Szakosztályvezető: Becsky István
  • - DEAC -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!