Magyarország

2019.03.05. 13:49

Fehér virágbóbiták színezik az avart

Alcsút - Hét hóvirágfaj huszonnégy fajtája egybefüggő mezője díszíti az angolkertet még ezekben a napokban is.

Alcsút - Hét hóvirágfaj huszonnégy fajtája egybefüggő mezője díszíti az angolkertet még ezekben a napokban is.

Aki ezt a csodát látni szeretné, erre az évre már lekésett róla, vagy legalábbis a legszebb időszakról igen. Rövid volt ugyanis a tél és a barna avar alól hamar kidugták zöld sapkácskájukat, majd fehér bóbitájukat a hóvirágok az Alcsúti Arborétumban, ahol olyan mennyiségben tenyészik, hogy szinte fehér szőnyegként borítja a talajt József nádor egykori kastélyának 40 hektáros angolkertjében.

József nádor birtoka volt

Keljünk hát útra, és a fővárost elhagyva, attól alig negyven kilométerre meg is érkeztünk kocsinkkal a Vértes észak-keleti lábánál lévő kis faluba. Aki romantikára vagy nosztalgiára vágyik, mehet a Vál-völgyi kasvasúttal is, hiszen annak itt van a végállomása. A fő attrakció azonban az egybefüggő hóvirágmező, amelyet nagyon könnyű megtalálni, hiszen a bejárattól mulccsal felszórt, széles út vezet hozzá, illetve keresztül a virágoson. Ám amíg elérkezünk a tavasz hírnökeihez, érdemes egy mély sóhajjal elmerülni a monarchia-beli évtizedeket idéző kert hangulatába, amelyet az Acsai-víz kis vízfolyása, a rajta lévő kőhíd, a félvad kert hatását keltő évszázados fák csoportjai, valamint a csend és a nyugalom jelenti a látogatónak. Tudni kell a kertről, hogy József nádor 1819-ben vásárolta meg a birtokot, ahová 1827-re kastélyt építtetett. Ezt a terület későbbi birtokosai fürdőházzal, pálmaházzal és egyéb épületekkel egészítettek ki. Az első hóvirágokat az 1800-as évek végén telepítették az akkorra már híres angolparkba.

Megérkeztünk hát a hóvirágmezőhöz, ahol a sok fehér virág közötti eligazodást táblák segítik. Innen tudjuk, hogy van köztük krími, levantei, bizánci és kikeleti is. A rengeteg látogató miután kigyönyörködte magát a fák alját borító egybefüggő virágmezőben, lassan sétálva fedezi fel az apró növény rejtett szépségeit. Először lehajolnak, majd leguggolnak az út mellett lévő hóvirágokhoz, aztán vannak, akik le is fekszenek, úgy illatozzák meg vagy fényképezik le a természet eme csodáját. Távolabb már nem egybefüggő a virágmező és kordonok sem állják a látogató útját. A nyíló csodákra vigyázva járjuk be a területet és meg-megállunk egy-egy különösen szép hóvirágcsoport mellett. Itt-ott az illatos hunyor zöld és zöldessárga virága is díszlik már, sőt a díszcserjék is bontogatják rügyeiket. Mindez együtt feledhetetlen élményt ad.

A kert egész évben vonzó kirándulási célpont, hiszen a különleges alakú fák, a lecsendesedésre, a lelkünk vizsgálatára alkalmas rejtett helyek sokakat vonzanak. Mint ahogy a romjaiban is impozáns kastély bejárati homlokzata is, amely a kommunizmus barbár rombolásának egyik mintapéldája. Elpusztították a kastélyt, valamint a mellette lévő, a nagyságával, gazdagságával az országban egyedülálló pálmaházat és a különleges fürdőházat is.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!