Magyarország

2018.04.21. 15:37

Négyszer több megbetegedés volt

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A kanyarójárvány rámutat a védőoltásokkal kapcsolatos problémákra.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A kanyarójárvány rámutat a védőoltásokkal kapcsolatos problémákra.

A kanyarójárvány kapcsán Európa tudományos és orvosi akadémiái európai oltási könyv és nyilvántartás létrehozását sürgetik – áll a Magyar Tudományos Akadémia közleményében.

A kanyarós esetek száma Európa-szerte megdöbbentő mértékben nőtt: az Egészségügyi Világszervezet, a WHO nemrégen közzétett jelentése szerint 2017-ben négyszer annyi megbetegedést regisztráltak, mint 2016-ban. Továbbá sürgősen szükség lenne új, más betegségek elleni védőoltások kifejlesztésére, ezért az Európai Bizottság (EB) kidolgozott egy ütemtervet azzal a céllal, hogy 2018 közepéig előálljon egy javaslattal, amelyet az Európai Tanács ajánlásként fogadna el.

Az EB ütemterve megállapítja, hogy az EU-ban mostanában kitört kanyarójárványok azt jelzik, hogy az átoltottság terén súlyos problémák mutatkoznak az Unión belül, legfőképpen azért, mert a kanyaró egy súlyos, potenciálisan halálos gyermekbetegség, amelynek megelőzésére létezik hatékony védőoltás. Az is egyértelmű, hogy az alacsony mértékű átoltottság a gyermekek (illetve serdülők és felnőttek) más, védőoltással szintén elkerülhető, de veszélyesebb közegészségügyi problémát jelentő betegségekkel szembeni védettségét is veszélyeztetheti (mint pl. gyermekbénulás, torokgyík, rubeola, szamárköhögés, stb).

Szkeptikusok

A gyermekek átoltottságának mértéke az EU-tagállamokon belül jelentősen különbözik. Ennek okai nem pontosan tisztázottak. Összetett és eltérő tényezők állnak a háttérben, amelyek tagállamról tagállamra változnak. A hátterében leginkább az áll, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy nem oltatják be sem magukat, sem a gyermekeiket.

Az oltáselutasítók „mereven elutasítják a védőoltásokról való tájékozódásnak a lehetőségét is”, és az oltásokkal kapcsolatban gyakran összeesküvést emlegetnek. Az oltásellenesek szintén elutasítják az oltásokat, de hajlandóak figyelembe venni a rendelkezésre álló információkat, kevésbé hisznek az összeesküvés-elméletekben. Az oltásszkeptikusok pedig aggódnak az oltások miatt, de nem utasítják el azokat következetesen. Mint az EB megállapítja, azt is számításba kell venni, hogy az oltáselutasítók szélsőséges csoportjának tagjai a félretájékoztatás eszközeivel károsan befolyásolhatják a másik két csoport gondolkodását.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) és az Európai Orvostudományi Akadémiák Szövetsége (FEAM) ezek kapcsán számos javaslatot tett. Többek közt, hogy létre kell hozni egy európai oltási könyvet és nyilvántartást. Továbbra is fontos befektetni a kutatásba és a fejlesztésbe, hogy a jövőbeli vakcinák is biztonságosak és hatékonyak legyenek. Európai szinten fokozni kell a vakcinagyártást. Újra kell gondolni a gyermekkori BCG-oltással kapcsolatos kérdéseket: a védőoltás nem biztosít hosszú távú védelmet a tuberkulózis ellen, és jelenleg világszerte súlyos hiány van belőle.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!