Magyarország

2017.12.15. 12:56

Médiafelhajtásra utaztak a netes botrány kirobbantói

Budapest, Debrecen - A fesztiváljegyet ígérő, tiszavirág életű weboldal nagy port kavart.

Budapest, Debrecen - A fesztiváljegyet ígérő, tiszavirág életű weboldal nagy port kavart.

Nem mutathatom meg senkinek, megmutatom hát mindenkinek – szólt a figyelemfelkeltő felhívás az egyik internetes portálon, melyre egy – mint azóta kiderült – hamis olvasói levél hívta fel a média figyelmét.

„Egy túlbuzgó munkatársunk írta, úgy fogalmazva, hogy minél jobban felkapják azt (rettenetes hiba volt)” – írták a honlap készítői. A levélben egy édesanya adott hangot felháborodásának, miszerint a nevezett honlapon arra buzdítják a fiatal lányokat, hogy minél merészebb képet küldjenek be magukról, cserébe pedig fesztiváljegyet nyerhet a legtöbb szavazatot kapó kép tulajdonosa. Ám, hogy melyik fesztiválra, az nem derült ki.

A kitalált olvasói levélben, ami a rosszul elsült gerillamarketing része volt tehát, arra is felhívták a figyelmet, hogy a közelmúltban indult oldalon már most is százával rakják fel magukról a képeket a gyerekek. Külön kiemelték benne, hogy a fiatalok az egyetem környékén kaptak szórólapot a honlappal kapcsolatban, vagyis célirányosan a diákokra „utaznak”. Emiatt az ötletgazdák külön is elnézést kértek.

Volt, nincs

A honlapon egy ideig még látható volt a merész képeket váró felhívás, és várták a regisztrációkat. Majd előbb a regisztráció, utóbb pedig maga a weboldal is megszűnt.

Így reagált megkeresésünkre az egyik üzemeltető:

Korábban képfeltöltő weblapnak indult, de a támadások hatására gondolkodtunk, hogy mit kezdjünk. Végül úgy döntöttünk, hogy megszüntetjük teljesen. Próbáltunk provokatívak lenni, hogy minél nagyobb ingyenreklámot kapjunk. Azt hiszem, a dolgok elcsúsztak."

Senki sem regisztrált

Hangsúlyozta azt is, hogy a honlapon megjelenő meztelen képeken szereplő személyek nem az ő regisztrálóik voltak (ugyanis hozzájuk senki sem regisztrált), hanem egy algoritmus véletlenszerűen jelenített meg egy másik weboldalhoz tartozó képeket. Az olvasói levél nagy visszhangot kapott a médiában, így az oldal és az üzemeltetők rengeteg támadást kaptak.

Tanultak belőle

Mindez meglepő volt számukra, hiszen szerintük sokkal több olyan oldal van, ami tényleges veszélyeket rejt. – Nem gondoltuk, hogy tényleg be fog regisztrálni bárki is. Főleg a show és a nagy médiafelhajtás volt a célunk. Azzal nem számoltunk, hogy az oldal üzemeltetői ellen ekkora lesz a „támadáscunami”. Ami azért is meglepő, mert ha ténylegesen működött volna az oldal, annak tevékenysége nem lett volna törvénybeütköző, hisz felnőtt emberek töltöttek volna fel magukról képeket. A megfelelő konzekvenciákat levontuk belőle – nyilatkozták.

HBN–VK

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!