Magyarország

2012.12.17. 15:17

OGY - Karácsony Gergely: Fekete György mondjon le!

Budapest, 2012. december 17., hétfő (MTI) - Megfutamodásként értékelte Karácsony Gergely (LMP), hogy a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke nem jelent meg az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága ellenőrző albizottságának hétfői ülésén, majd lemondásra szólította fel Fekete Györgyöt.

Budapest, 2012. december 17., hétfő (MTI) - Megfutamodásként értékelte Karácsony Gergely (LMP), hogy a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke nem jelent meg az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága ellenőrző albizottságának hétfői ülésén, majd lemondásra szólította fel Fekete Györgyöt.Az albizottság LMP-s elnöke az ülés után tartott sajtótájékoztatóján megfutamodásként értékelte, hogy Fekete György betegségre hivatkozva nem jelent meg a testület előtt, majd a kormánytöbbség leszavazta még az MMA főtitkárának meghallgatását is.

"Én voltam talán az első, aki lemondásra szólította fel Fekete Györgyöt, hiszen olyan nyilatkozatokat tett és olyan vezetői stílusról adott tanúbizonyságot, amely alapján alkalmatlan arra, hogy a magyar kulturális életet reprezentáló akadémiát vezesse. Az élet igazolta ezt a kritikámat, hiszen az elmúlt napokban gyakorlatilag összeomlott a Magyar Művészeti Akadémia, sorra lépnek ki a tagok" - idézte fel.

Mint hozzátette, itt lenne az idő, hogy Fekete György önként távozzon az elnöki posztról, "így legalább némi esélyt adva arra, hogy az az egyébként a magyar kulturális költségvetésen belül igen jelentős 2,5 milliárd forint, amit a magyar adófizetők pénzéből az MMA-ra fordítanak, valamilyen módon hasznos tevékenységet eredményezzen".

Karácsony Gergely elmondta: az akadémiából sorra lépnek ki a legnagyobb művészek (az utóbbi napokban Fehér László, Nagy József, Ekler Dezső, Korniss Péter, Bukta Imre, Novák Ferenc és a múlt héten felvett Tompa Gábor hagyta el az MMA-t), így véleménye szerint egyre kisebb az esély az MMA "belső tisztulására".

A bizottsági ülésen szóba kerül a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) működése is, az LMP-s képviselő szerint azonban az NKA tevékenysége az MMA-énál sokkal kevesebb kritikát váltott ki az elmúlt időszakban. Erre inkább a minisztériumi pályázatok rendszere szolgált rá, ahol a folyamatos zárolások következtében olyan alkotók és társulatok maradtak pénz nélkül, akik és amelyek óriási értéket képviselnek - figyelmeztetett, hozzátéve: a teljes független színházi szakma a csőd szélén áll.

Karácsony Gergely az MTI kérdésére szólt a Nemzeti Színház igazgatói pályázatának hétfőn közzétett eredményéről is: ahogy Alföldi Róbert kiváló igazgató volt, Vidnyánszky Attila is lehet az, maga a pályázati eljárás azonban erősen vitatható volt, hiszen olyan testület döntött Vidnyánszky Attila kinevezéséről, amelyben Vidnyánszkyhoz szorosan kapcsolódó emberek ültek - vélekedett.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!