Magyarország

2012.08.03. 16:12

LMP: több százezren jártak rosszul az adójóváírás kivezetésével

Budapest, 2012. augusztus 3., péntek (MTI) - Az LMP szerint Matolcsy Györgynek a párt írásbeli kérdésére adott válasza is bizonyítja: nem teljesült a kormány azon ígérete, hogy az egykulcsos adórendszerrel senki nem jár rosszabbul. Több százezer, az adójóváírás kivezetése által érintett munkavállaló szenvedett el januártól akár tíz százalékos nettóbér-csökkenést - írta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében Szél Bernadett. A politikus állítja: a béremelés végrehajtását nem lehet nyomon követni, mert a nemzetgazdasági tárca csak megközelítő adatokkal rendelkezik.

Budapest, 2012. augusztus 3., péntek (MTI) - Az LMP szerint Matolcsy Györgynek a párt írásbeli kérdésére adott válasza is bizonyítja: nem teljesült a kormány azon ígérete, hogy az egykulcsos adórendszerrel senki nem jár rosszabbul. Több százezer, az adójóváírás kivezetése által érintett munkavállaló szenvedett el januártól akár tíz százalékos nettóbér-csökkenést - írta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében Szél Bernadett. A politikus állítja: a béremelés végrehajtását nem lehet nyomon követni, mert a nemzetgazdasági tárca csak megközelítő adatokkal rendelkezik.A képviselő hangsúlyozza: a nemzetgazdasági miniszternek az LMP írásbeli kérdéseire adott válasza megerősíti azt a feltételezésüket, hogy nagyon sok alacsony keresetű munkavállaló járt rosszabbul az adójóváírás kivezetésével. A politikus hozzáteszi, hogy a kormány által a sajtóban hangoztatott, 80 százalékon felüli bérkompenzáció nem valós adatokon nyugszik.

Kiemeli, hogy a miniszter válasza szerint áprilisban az érintett munkavállalók 67 százalékának emelték fel a bérét, azaz 1 millió 242 ezer munkavállaló után vett igénybe munkáltatója szociális hozzájárulási adókedvezményt. Mivel az adókedvezmény igénybevételének nem feltétele a visszamenőleges végrehajtás, ennél alacsonyabb lehet azoknak a munkavállalóknak száma, akiknél már januártól kompenzálták a bércsökkenését - írja Szél Bernadett.

Nincsenek pontos adatok azon munkáltatókról sem, akik nem hajtották végre az elvárt béremelést, ahogy a miniszter arról sem tudott adatokkal szolgálni, hogy hogyan változott az érintett cégeknél a dolgozói létszám, valamint a részmunkaidősök aránya a teljes munkaidősökhöz képest - teszi hozzá.

Kitér arra is, hogy a várakozásokhoz képest nagyságrendekkel kevesebb munkáltató jelentkezett a kiegészítő bérkompenzációs pályázatra. Szavai szerint ezt a nemzetgazdasági miniszter is azzal magyarázza, hogy a cégek tartózkodni akartak a létszám megtartására vonatkozó elköteleződéstől. Ennek a támogatásnak ugyanis feltétele volt a létszám megtartása és a részmunkaidősök maximum 20 százalékos aránya.

Végül kijelenti azt is, hogy a kormány jövedelempótlék igénylésére jogosult 80 ezer szülőnek még a háromnegyedét sem kompenzálta január 1.-ig visszamenőleg.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!