Magyarország

2008.10.10. 14:46

Gyurcsány: Magyarországot elérte a pénzügyi válság

<p>Az amerikai pénzügyi válság mára globálissá terebélyesedett és elérte Magyarországot is, ezért összefogott cselekvésre van szükség, hogy minél kevesebb kárt okozzon a magyar gazdaságnak - jelentette ki pénteken újságírók előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.<BR /></p>

A kormányfő szerint a törvényhozásnak, a kabinetnek, a munkáltatóknak, a munkavállalóknak és a Jegybanknak közösen kell végiggondolniuk, hogy mi a teendő, ugyanis 2008 nyarához képest jelentősen megváltozott a helyzet, hogy mi várható a következő évekre.

Gyurcsány Ferenc szerint "újra kell gombolni a kabátot", vagyis meg kell nézni, hogy mennyi lehet a következő években a gazdasági növekedés, ehhez mekkora jövedelmi szint kapcsolódhat, milyen lehet az adórendszer, mennyi tartalékot kell felhalmozni a helyzet biztonságos kezelésére, illetve mennyit költhet az állam. A kormányfő szerint ha ezekre a kérdsekre megtalálták a választ, akkor adott esetben "tabuk nélkül" módosítani kell az adótörvényeket, vagy a költségvetést. A miniszterelnök ugyanakkor leszögezte: a magyar pénzügyi rendszer erős. A magyar bankrendszer olyan stabilan működött az elmúlt években, hogy most alkalmas a magyar gazdaság megvédésére.
· A forint erősödött, a BUX kitart a mínuszban
· A kormány nem államosítja az OTP-t
· Zuhant az olajár
· Zuhanással nyitottak az európai tőzsdék is
·
Zuhanás a New York-i és az ázsiai tőzsdéken

Ezek is érdekelhetik