Magyarország

2008.10.10. 12:42

A forint erősödött, a BUX kitart a mínuszban, szűkítik az állampapírpiacot

<p>Pénteken délelőtt a forint valamelyest magához tért, a 270 feletti euróárfolyamról jóval 270 alá erősödött. Mindeközben a Budapesti Értéktőzsdén tart a lejtmenet, a nyitóértékhez képest 10 százalékot meghaladó mínuszban volt a BUX délben.</p>

A forgalom óriási, pár óra alatt 35 milliárd forint értékben kereskedtek, ami egy erős egész napos teljesítménynek felel meg. A legtöbbet, 30 milliárdot az OTP papírjaiból. Főként ugyan az eladások generálták a forgalmat, de a pénzintézet elkezdte vásárolni saját részvényeit.

Ezzel együtt délben a bankpapír 14 százalék árfolyamveszteségnél tartott. Az elmúlt időben teljesen eltűntek a vevők az állampapírpiacról, amire reagálva a kibocsátó Államadósság Kezelő Központ bejelentette, hogy jelentős mértékben csökkenti a forint állampapírok kibocsátását. Az év hátra lévő részében csak a lejáró papírokat újítják meg, és módosítják a kibocsátás szerkezetét is.

Az ÁKK a korábban meghirdetett tervhez képest 200 milliárd forinttal kisebb értékben kínál állampapírt megvételre, a két hét múlva esedékes 15 év lejáratú állampapír-aukciót meg sem hirdeti. Ezzel 40-50 százalékkal csökkennek az aukciókon meghirdetett állampapír-mennyiségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!