Magyarország

2008.07.05. 21:02

A szombati demonstrációk összefoglalója

<p>Budapest - Először megtiltotta, majd döntését felülvizsgálva tudomásul vette a rendőrség a szombati Meleg Méltóság Menet megtartását, amelynek helyszíneihez szinte azonos időben három ellentüntetést is bejelentettek.</p>

Az előzetes információk alapján agresszív ellentüntetőkre számított a rendőrség, a számítások be is igazolódtak. Este fél kilencig összesen 49 embert állítottak elő a rendőrök. Hét rendőrt és hat civilt vittek a mentők könnyebb sérülésekkel kórházba, 10-15 embert kellett a helyszíneken ellátni. Tizenhárom rendőrautót rongáltak meg.

A Meleg Méltóság Menet felvonulását először megtiltotta a rendőrség a közlekedés aránytalan akadályozása miatt. Később felülvizsgálták a döntést és mégis engedélyezték a rendezvényt. Az Erzsébet tértől a Hősök teréig végigkordonozták szombaton az Andrássy utat, mert a melegfelvonulás kapcsán ellentüntetéseket is szerveztek. A felvonulás délután négy órakor kezdődött, de már kora délután lezárták az Andrássy utat, délután három órától pedig már nem csak az autósok, de a BKV járatai sem közlekedhettek arra.

Az első incidens délután negyed ötkor, az Andrássy út és az Aradi utca kereszteződésénél volt. Az utcából, a kordonok mögül egy körülbelül 50 fős, vélhetően foci-drukkerekből álló csoport dobálta palackokkal a rendőröket, egy rendőrautót meg is gyújtottak, de a lángokat időben megfékezték. A rendőrök palackos könnygázt vetettek be, akkor 10 embert állítottak elő.

A négy órakor elindult Meleg Méltóság Menet néhány száz felvonulóját végig záptojás - zápor kísérte a kordonokon kívülről. A Liszt Ferenc térnél lévő tüntetőket a rohamrendőröknek kellett hátrébb szorítani, könnygáz-spray segítségével. A tojászápor az egész úton folytatódott, a legtöbb ellentüntető az Oktogonnál gyűlt össze.

A Hősök terénél körülbelül kétszáz ember gyűlt össze még azelőtt, hogy a melegek felvonulása odaért volna. A csoport egyes tagjai felszedték a tér díszburkolata és a szoborcsoport közti macskaköveket és ezekkel, valamint füstfáklyákkal dobálták a rendőröket. A rendőrök vízágyúkkal, könnygázzal oszlatták a tömeget. A dobálókat a Városligeti tó felett átívelő hídra, majd a liget M3-as autópálya felőli oldalára szorították - számoltak be a Független Hírügynökség helyszíni tudósítói.

Közben - hat óra előtt - véget ért a Tomcat, a szélsőséges nézeteiről ismert blogger - által szervezett ellentüntetés. Ez egyike volt a Meleg Méltóság Menet idejére bejelentett demonstrációk közül. A csoport a melegekkel szemben vonult az Andrássy út szervízútján. A Meleg Méltóság Menet a Kodály köröndnél kerülte meg őket. Tomcat "heteroszexuális tüntetése" békében ért véget este hat óra előtt végcéljuknál, az Erzsébet téren.

A felvonulás végén kővel dobták be a felvonuláson résztvevő Lévai Katalin MSZP-s Európa Parlamenti képviselőt és Szetey Gábort, a másságát nyílt vállaló egykori államtitkárt szállító autót. Nem sérült meg egyikük sem és a rendőrség szerint nem a személyüket érte a támadás.

Kővel dobták meg Léderer Andrást, az SZDSZ Új Generáció elnökét, Horn Gábort, a liberális párt ügyvivőjét pedig megütötték. Mindketten könnyebben sérültek meg. A Kodály Köröndnél ketten megtámadták és megverték Orosz Józsefet, a Klubrádió tudósítóját. Orosz József a Független Hírügynökségnek az esettel kapcsolatban elmondta: ketten támadtak rá, amikor felismerték. Először szidalmazták, majd leütötték. A riporter megsérült az arcán és a vállán, néhány percre az eszméletét is elvesztette.

A melegfelvonulás résztvevői hat óra körül - végül nem az Andrássy úton, hanem a környező kisebb utcákon át - eljutott az 56-osok terére. Ott egy rendőröktől körülvett területen folytatták a rendezvényt. Közben egy ötvenfős, maszkos, félmeztelen fiatalokból álló csoport tőlük száz méterre, a Városligeti fasornál kukákból barikádot emelt.

A rendőrök közeledtére eltűntek, néhány perccel később már az Andrássy úton álló kordonokat döntötték fel. A Bajza utca sarkánál szétvertek két rendőrautót, egyikük az egyik kocsiból egy könnygáz-palackot is kilopott. Két civil ruhás rendőr vezette el, azonban a többi maszkos fiatal rájuk támadt, ütötték, rúgták a rendőröket, akik szemtanúk szerint csak úgy tudtak elmenekülni, hogy egyikük a fegyveréért nyúlt.

A melegfelvonulás rendezvénye végül fél hétkor véget ért, a területről a rendőrök is segítettek kijutni a fenyegetett résztvevőknek. A Liszt Ferenc térre a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 által szervezett álló tüntetés is véget ért hat óra körül. A Rendszerváltó Fórum este fél hét előtt indult ellentüntetői az Erzsébet térről a Meleg Méltóság Menet korábbi útvonalán haladt az 56-osok terére. A körülbelül 80 ember demonstrációja este nyolc óra előtt ért véget a Műcsarnok mögötti szervízúton.

Az összecsapások helyszíneiről összesen 13 embert kellett könnyebb sérülésekkel kórházba vinni, köztük hét rendőr van - mondta el a Független Hírügynökségnek Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Rajtuk kívül este fél kilencig 10-15 ember kapott elsősegélyt.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a rendőrök 49 embert állítottak elő. Közöttük van az a hat férfi is, akiket egy használton kívüli lakásban fogtak el az Andrássy úton, nem sokkal a felvonulás előtt. A lakásban molotov-koktélokat, különböző vegyszereket, savval töltött palackokat találtak a hat embernél. Ellenük közveszély okozás kísérlete gyanújával eljárás indult. A rendőrség gyanúja szerint a lakás Andrássy útra néző ablakából a savas palackokkal és Molotov-koktélokkal a Meleg Méltóság Menet résztvevőit akarták megdobálni.

A rendőrségnek 13 autóját rongálták meg, hét rendőr megsérült. Az Andrássy utat este nyolc óra előtt kezdték el takarítani, utána újra visszaadják a forgalomnak - tette hozzá Tafferner Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!