Magyarország

2008.06.16. 11:42

Közérdekű munkára ítélték Budaházy Györgyöt

<p>30 nap közérdekű munkára ítélte Budaházy Györgyöt és öt társát hétfőn a Pesti Központi Kerületi Bíróság, mert Erzsébet-hídi demonstrációjukkal akadályozták a BKV autóbuszainak közlekedését. Az ítélet nem jogerős. <BR /></p>

2002. július 4-én a hat vádlott gépkocsijával elzárta az Erzsébet-hidat, hogy demonstrációjával tiltakozzon az országgyűlési választási szavazólapok tervezett megsemmisítése miatt. A bíróság szerint a hat büntetlen előéletű vádlott társtettesként elkövette a közérdekű üzem működése megzavarásának kísérletét és ezért valamennyiüket 30 napi közérdekű munka büntetésre ítélte, amit fizikai munkakörben kell letölteniük a vádlottaknak, akik közül hárman egyetemi diplomával, hárman pedig középiskolai végzettséggel rendelkeznek. Ha a munkabüntetési kötelezettségüknek nem tesznek eleget, egy napi munka egy napi szabadságvesztésre változtatandó át.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosításért, felfüggesztett szabadságvesztés kiszabásáért, a védők és a vádlottak pedig felmentésért fellebbeztek. Grespik László védő a tárgyalás végén kijelentette, hogy alkotmányellenesnek tartja az ítéletet, mert szerinte minden békés demonstrációval szükségszerűen együtt jár a közlekedés akadályozása.

Budaházy György az ítélet után a Független Hírügynökségnek azt mondta: "Érződik a politikai nyomás az ítélet mögött", majd hozzátette: demonstrációjuk politikai célú volt a közlekedést legfeljebb gondatlanságból zavarhatták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!