Magyarország

2008.06.03. 17:32

Ellátogattunk a 11 éves édesanyához Abaújvárra

<p>Abaújváron minden csendes. A falut nem zaklatta fel különösebben a hír, hogy egy 11 éves helyi kislány gyereket szült. A gyerekanya házában ottjártunkkor csak a nagymama volt otthon...</p>

A gyerekanya házában ottjártunkkor csak a nagymama volt otthon.
- A kislány anyja Miskolcra ment látogatóba – mondja, amikor megmondjuk, honnan jöttünk. – Persze, hogy ide fognak hazajönni, hová mennének? De az is biztos, nem fognak már sokáig itt lakni. Elköltöznek néhány nap múlva. Hová? Valahová Pest környékére, nem tudom pontosan.

Amikor elővesszük a fényképezőgépet, gyorsan besiet a házba. A kapuból még visszaszól: - Menjen innen.

A falubeliek névvel nem akarnak nyilatkozni. Persze, hogy tudtak a terhességről.
Miért nem szóltak? Kinek és miért – kérdeznek vissza. Egyöntetű a vélemény, ez a család magánügye, ha így akarták, biztos tudták, miért. Hogy ki lehet az apa?

Erről csak pletykák terjednek a faluban. Egy kicsit meglepte őket is a hír, amikor kiderült a terhesség, mert a kislánnyal soha nem volt gond, mindig kedves volt. Olyan csendes fajta – mondják.

Elvándorlás

- Állítólag egy általános orvosi vizsgálaton derült ki a terhesség – mondja Csuha Pál, Abaújvár polgármestere. – Ismertem a kislányt, persze, hogy ismertem. Negyedikig idejárt Abaújvárra, ősztől ment ötödikbe Göncre. Ott derült ki a terhesség is. Állítólag most szünetel a rendőrségi vizsgálat az apaság megállapításának ügyében, mert a DNS-teszt eredményére várnak. Meglepett a hír, mert magam is csendes, nyugodt kislánynak ismerem.
Csuha Pál elmondta, Abaújvár a fokozottan hátrányos kistelepülések közé tartozik. Az önkormányzat az egyetlen munkáltató a faluban, így hatalmas a munkanélküliek aránya. A 380, lakos 38 százaléka a roma kisebbséghez tartozik, bár ez a szám mostanában változik.

- Elvándorolnak az alsósoriak – mondja Csuha Pál. – Szlovákok vásárolják fel az ottani házakat. Odaát négyszeresek az ingatlanárak, amit az itteni házakért adnak, az a helyieknek nagy pénz. Örömmel költöznek el, a szlovákok pedig lassanként felújítják a házakat. Többen már innen járnak dolgozni Szlovákiába.

Veszélyben az iskola

A még meglévő munkahelyeket is érintheti a lakosságcsere:
- Ha elmennek az emberek, kevesebb lesz a gyerek – folytatja a polgármester. – Most az általános iskola összevont első négy osztályába összesen 18 gyerek jár. Ha a létszám 15 alá csökken, be kell zárni az iskolát. Ugyanez vonatkozik az óvodára.
Ez azonban még a jövő. Most Abaújvár két gyerekre vár.

Nincs válasz

Szerettük volna megkérdezni a gönci Károlyi Gáspár Általános Iskolában, a most anyává vált kislány milyen tanuló volt, járt-e rendesen iskolába, mikor maradt ki a terhessége miatt. Pecze János, az intézmény igazgatója azonban nem kívánt nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!