Magyarország

2008.05.30. 07:06

Tiltsuk be a betiltást

<p>Most éppen az Árpád-sávos lobogót tiltaná be egy MSZP-s képviselő, mert ugyebár a nyilasok is hasonló zászlóval rohangáltak. Mert azt a legkönnyebb. Betiltani. <STRONG>Sothis jegyzete</STRONG></p>

Igazán nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, hogy miért az Árpád-sávosat választotta a hazai szélsőjobb jelképnek a rendszerváltást követően. Persze ők nem a két világháború közti szélsőséges mozgalmakra utalnak hát persze, hogy nem, elhiszem én, hogy az árpádházi királyokra gondolnak ők. Naná! Ha indítana valaki egy szélsőbalos mozgalmat és a lobogón zöld háttér előtt lenne egy vörös csillag és azt mondanák rá, hogy "ez nem kommunista jelkép, hanem Heineken mániások vagyunk és kész" azt is elhinném...

Komolyra fordítva a szót lehet persze csikicsukizni a mondanivalókkal, de az egyértelmű, hogy jelenleg az Árpád-sávos zászlóknak melyik értelmezése van előtérben. De! Nem tudom mikor veszik észre, hogy itt nem betiltani kellene a kétértelmű jelképeket, hanem elkerülni azt, hogy egyáltalán a szélsőséges mondanivalójuk felé forduljanak az emberek.

Szélsőséges mozgalmak elsősorban akkor alakulnak ki, amikor gazdasági, és/vagy politikai válság van, 1880-as évek elején egy komoly gazdasági válság söpört végig Magyarországon, erre fel megalakult az Országos Antiszemita Párt. Miután kilábalt a trutyiból az ország a szélsőséges párt először kettészakadt, majd megszűnt létezni, mint politikai erő. A szavazók egész egyszerűen nem az Istóczy Győző féle zsidóellenes pártban látták a jövőt, mert a közép vezetése által kilábaltak a gazdasági, politikai válságból, így rájuk már semmi szükség nem volt. El is tűntek.

Egy egészséges kiutat kellene keresni kedves Lévai Katalinnak a jelenlegi katyvaszból, nem pedig betiltani kétértelmű jelképeket. Csak hát ugyebár az utóbbi a könnyebb út, de észre kellene venni, hogy az előbbi a járható.
- sothis -
Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!