Magyarország

2008.04.21. 07:10

Gyurcsány lecserélte testőrségét

<p>A 2006-os választási kampányban Bagdadot is megjárt terrorelhárítók vették át Gyurcsány Ferenc személyi védelmét a Köztársasági Őrezredtől. Az ok Rejtő-regénybe illő: a kormányőrség testőrei a kocogások során nem bírták a tempót a miniszterelnökkel.</p>

Gyurcsány Ferenc rendszeresen fut. Megesett, hogy – médiaeseményt kreálva – kocogva érkezett az Országházba. És fut vidéken is, ha úgy hozza munkája.
Csakhogy egy miniszterelnök nem szaladgálhat testőrtelenül. A kísérők számára a feladat sport közben is ugyanaz, mint máskor: figyelni, védeni, ha kell, sprintben.

A zoom.hu úgy tudja, 2006-os kampánykörútja idején a kormányfő lecserélte a Köztársasági Őrezred által küldött testőreit. Az ok: egy esti kocogás során az öt biztonsági emberből kettő rosszul lett, a miniszterelnök volt kénytelen a három állva maradt kísérő segítségével ápolni a gyengélkedőket.

Gyurcsány védelmét napokon belül terrorelhárítók vették át. De előbb persze futni vitte őket, s csak akkor nyugodott meg, amikor az amúgy Bagdadot is megjárt csapat minden tagja letudta a „Gyurcsány-tesztet”.

Szakmai körökben jó ideje téma a Köztársasági Őrezred tagjainak évről évre romló erőnléte. Ráadásul a szervezetet amúgy is botrányok sora terheli. Tavaly novemberben leváltották az elitcsapat parancsnokát: Szabó Ferenc helyére Dobozi József került.

Néhány hónappal korábban, májusban pedig Posta Imre, a Köztársasági Őrezred pszichológusa hívta fel a figyelmet a szervezetben tapasztalható morális és szakmai válságra. A szakember aggódó levelet írt előbb Szabó Ferenc tábornoknak, majd Gyurcsány Ferencnek is. Ezt követően kirúgták állásából.

  • Gyurcsány 9 millióval keresett többet Orbánnál
  • Támadások Gyurcsány Ferenc ellen?
  • Gyurcsányt egyre kevésbé kedvelik
  • Párton kívüli miniszterek is jöhetnek
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!