Magyarország

2008.04.25. 14:46

A felesleges vásárlás lesz a vesztünk

<p>Bár a környezetbarát termékek aránylag drágák, a felesleges dolgok mellőzésével megnyerhetjük azt a pénzt, amennyivel egy bio- almalé többe kerül a hagyományosnál.</p>

Naponta több mint egymillió nejlonszatyor kerül szemétdombra Magyarországon. Az áruházi zacskókat átlagosan húsz percig használjuk, lebomlásuk viszont 400-500 évig tart. Az ország szeméttermelése 1991 óta rendre két-három százalékkal nő, évente több mint négymillió tonna szilárd háztartási hulladék keletkezik. A féktelen fogyasztói társadalom szemete.

Az ingyen kapott nejlonzacskót csak a legtudatosabb vásárlók utasítják vissza. A joghurtok, csipszek és a mélyhűtött pizza pakolászása közben az emberek többségének - az igazán elhivatott környezetvédőkön kívül - nem a növekvő szén-dioxid-kibocsátás és az általános felmelegedés jár a fejében.

Ha egy ruhán jól észrevehetően feltüntetik, hogy biopamutból készült, műtrágya és növényvédő szer használata nélkül, a "több törődés a bolygónkkal" szemlélet jegyében, a kereskedő kedvező benyomást tesz a fogékony vevőre. Marketingfogás a javából, de jó ügyet szolgál.

A legtöbb cég még mindig csak az áraival versenyez, nem jelenik meg a piacon például környezetbarát irodagépekkel. - Az élelmiszeriparban mind több feldolgozó kezdi tevékenységét környezettudatos alapokra helyezni, ám ez nem jellemző, ezért még az elkötelezett vásárlónak sincs könnyű dolga.

- Bár a környezetbarát termékek aránylag többe kerülnek, ha az embernek sikerül átállítania gondolkodásmódját, rájön, hogy a felesleges dolgok mellőzésével megnyerheti azt a pénzt, amennyivel egy bio- almalé vagy egy újratölthető festékpatron drágább a hagyományosnál.

- A multinacionális cégekről sok rosszat lehet elmondani, de általában jellemző rájuk a jogkövető magatartás, és van akkora pénzügyi keretük, hogy például a Föld napján olyan céges rendezvényeket tartsanak, amelyek nemcsak a gyerekek, hanem szüleik szemléletét is alakítják.

Az állami intézmények évente a GDP 10-15 százalékának megfelelő összegért vásárolnak termékeket, szolgáltatásokat - ez a kereslet már elegendő a fenntartható technológiák piaci sikerének megalapozásához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!