Magyarország

2008.03.09. 19:05

Népszavazás - újabb rendkívüli események - rosszullétek, betörés

<p>Újabb hét rendkívüli esemény történt délután a népszavazáson az ország különböző szavazóköreiben.</p>

A főváros XIII. kerületének egyik szavazóhelyisége melletti helyiségbe nap közben betörtek, és elvitték a bizottság egy tagjának értékeit. Piricsén a jegyzőkönyvvezető, Trizsen a bizottság egy tagja lett rosszul. Voltak gondok mozgóurnával és egy szavazó adataival is. A hivatalos lista szerint tizenkilenc rendekívüli esemény történt.

Vasárnap betörtek az egyik angyalföldi szavazóhelyiség melletti helyiségbe, és elvitték a bizottság egy tagjának értékeit. Ezt jegyzőkönyvezték, majd értesítették a rendőrséget. A szavazást az esemény nem zavarta meg.

Piricsén az egyik szavazóhelyiségben rosszul lett a jegyzőkönyvvezető, de azonnal helyettesítették, nem kellett felfüggeszteni a szavazást. Trizsen a szavazatszámláló bizottság egy tagja délután összeesett és elvesztette eszméletét. A mentők kórházba vitték, addigra magához tért. A szavazást nem kellett felfüggeszteni, de egy póttagot kellett behívni a bizottságba.

A Győr-Moson-Sopron megyei Rétalap egyik szavazóhelyiségében egy szavazó a Helyi Választási Bizottság két delegált tagjának azt mondta: "Ti pedig szégyelljétek magatokat, vegyétek tudomásul, hogy az itt lévő tagok nem csalnak, minek jöttetek ide leselkedni?." Felszólították hogy fejezze be a bizottság tagjainak szidalmazását, és szavazás után hagyja el a helyiséget.

Bükkszéken egy olyan ember is elment szavazni, aki korábban mozgóurnát kért. Mikor a mozgóurnát útnak indították, ezt észrevették és törölték az illetőt a mozgóurnás szavazók közül.

Veresegyházán egy szavazónak kivitték a mozgóurnát, de az illető semmivel nem tudta igazolni magát, ezért felvették a visszautasítottak jegyzékére.

Budapesten az egyik ferencvárosi szavazókörben a bizottság egy pártdelegált tagja nehezményezte, hogy olyan ember akar szavazni, akinek a régi címe szerinti szavazókörbe szólt az értesítője. Igaz, hogy a szavazó február 6-án bejelentette lakcímváltozását, de most elküldték az új címe szerinti szavazókörbe. Ezt tudomásul vette a szavazó. Az esetet jegyzőkönyvezték, mert a pártdelegált bizottsági tag a helyi választási iroda esetleges mulasztására akarta felhívni a figyelmet.

Nyúl és Tornanádaska településeken egy-egy szavazó lett rosszul és halt meg, Nagyvarsányban a szavazatszámláló bizottság egy tagja halt meg szívinfarktusban. Szentegáton a bizottság egy tagja lett rosszul, Gyöngyöstarjánban a jegyzőkönyvvezető. Budapesten a III. és VII. kerület egy-egy szavazóhelyiségében lett rosszul szavazó, Győrben egy szavazókörben elesett valaki és kórházba kellett szállítani.

Toldon áramszünettel kezdődött a szavazás, de a bizottságok zseblámpával és gyertyával vannak felszerelve hasonló esetekre. Toldon ezek fényével világítottak kora reggel.
Cibakházán az egyik szavazóhelyiségbe betörtek, de nem politikai okból, hanem lopni akartak. Celldömölkön egy kamerás férfi okozott kisebb felfordulást, mert azt akarta, hogy szándékosan elrontott szavazólapjait a rendőrök vegyék át tőle. Végül az esetről jegyzőkönyv született és a bizottság vette át a lapokat. A férfi kifelé menet azt mondta, hogy ha nem vették volna át tőle a rontott lapjait, akkor elégette volna őket. A tűz eloltásához poroltót is hozott.

Encsencsen egy ittas szavazó ütötte meg a bizottság egyik tagját és a helyi választási iroda vezetőjét és gyermekét megöléssel fenyegette.

Debrecenben valaki befolyásolásra alkalmas feliratot helyezett el az egyik szavazófülkében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!