Magyarország

2008.03.09. 16:35

Népszavazás - Debrecenben felirattal akart befolyásolni az egyik szavazó - tucatnyi rendkívüli esemény délutánig

<p>Debrecen - A választók befolyásolására alkalmas feliratot helyezett el valaki az egyik debreceni szavazókör szavazófülkéjében.</p>

A feliratot a jegyzőkönyvvezető vette észre a fülkék ellenőrzésekor. Az írást más szavazó nem láthatta így miután leszedték, folytatódott a szavazás. Az esetről jegyzőkönyv készült - tájékoztatott az Országos Választási Iroda. A feliratot valószínűleg a fülkét utoljára használó szavazó rakta ki.

A népszavazáson eddig 12 rendkívüli esemény történt, az Országos Választási Bizottság délután négy órai adatai alapján eddig ebbe nem számít bele a Toldon történt áramszünet.

Nyúl és Tornanádaska településeken egy-egy szavazó lett rosszul és halt meg, Nagyvarsányban a szavazatszámláló bizottság egy tagja halt meg szívinfarktusban.

Szentegáton a bizottság egy tagja lett rosszul, Gyöngyöstarjánban a jegyzőkönyvvezető. Budapesten a III. és VII. kerület egy-egy szavazóhelyiségében lett rosszul szavazó, Győrben egy szavazókörben elesett valaki és kórházba kellett szállítani.

Toldon áramszünettel kezdődött a szavazás, de a bizottságok zseblámpával és gyertyával vannak felszerelve hasonló esetekre. Toldon ezek fényével világítottak kora reggel. Cibakházán az egyik szavazóhelyiségbe betörtek, de nem politikai okból, hanem lopni akartak. Celldömölkön egy kamerás férfi okozott kisebb felfordulást, mert azt akarta, hogy szándékosan elrontott szavazólapjait a rendőrök vegyék át tőle. Végül az esetről jegyzőkönyv született és a bizottság vette át a lapokat. A férfi kifelé menet azt mondta, hogy ha nem vették volna át tőle a rontott lapjait, akkor elégette volna őket. A tűz eloltásához poroltót is hozott.

Encsencsen egy ittas szavazó ütötte meg a bizottság egyik tagját és a helyi választási iroda vezetőjét és gyermekét megöléssel fenyegette.

A legutolsó a debreceni eset, ahol valaki befolyásolásra alkalmas feliratot helyezett el az egyik szavazófülkében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!