Magyarország

2008.03.10. 15:43

Legálisan égetnek német szemetet a Mátrai Erőműben

<p>Egyelőre német és osztrák szemetet égetnek a visontai Mátrai Erőműben, ennek a szemétnek azonban semmi köze a korábban, illegálisan Magyarországon lerakott német szeméthez, mondta el sajtótájékoztatón a cég igazgatóságának elnöke hétfőn, cáfolva az egyik napilapban korábban megjelenteket.</p>

Valaska József hozzátette: a válogatott szemét ártalmatlanításért az alapanyagot szállítók fizetnek. A német és osztrákszemét mellett olaszországi behozatalról is gondolkodnak, és hosszabb távon - egy szemétválogató létrehozásával - alkalmassá válnak majd egész Kelet-Magyarország éghető háztartási hulladékának feldolgozására.

Az erőműbe szállított német és osztrákhulladék útja a határon történő vámolástól a megsemmisítésig figyelemmel kísérhető, ellenőrzött, hangsúlyozta Valaska József. A szemét az erőműben eltüzelt lignittel azonos méretűre - 40-50 mm-re - aprítva érkezik az erőműbe. A szénnel összekeverik, a lisztnél finomabbá őrlik, majd az erőművek 1000 fokot is meghaladó kazánjainak tűzterébe fújják. A hulladék a szénnel együtt tökéletesen elég. A folyamatnak környezetvédelmi szempontból sincs semmilyen hátránya nincs, a többszörösen ellenőrzött rendszer kibocsátási értékei hulladékégetéskor sem érik el az uniós határérték egytizedét - mondta Valaska József.

Magyarországon egyelőre nincs előkészített, válogatott, aprított hulladék, amelyet az erőmű a lignittel együtt elégethetne. Ha lenne, akkor az erőmű évi 120 ezer tonna hulladékot tudna hasznosítani villamos-energia termelésre. Az már látszik, hogy az új és korszerű hulladéklerakók idő előtt betelhetnek, ha itthon nem kezdődik meg a nyugat-európai gyakorlatnak megfelelően az éghető hányad (kb. 50 %) leválasztása, és ártalmatlanítása - tette Valaska József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!