Magyarország

2008.03.27. 13:33

Gyurcsány tájékoztatást kér a The New York Times cikke miatt

<p>miniszterelnök tájékoztatást kért Szilvásy Györgytől, a Nemzetbiztonsági Kabinet vezetőjétől a The New York Times csütörtöki cikke kapcsán és ha szükséges vizsgálatot is elrendel - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Daróczi Dávid kormányszóvivő.</p>

Az amerikai lap írásában az afganisztáni lőszerszállításokkal kapcsolatos visszaéléseket mutatja be és Magyarország is szerepel a szállító cég beszerzési forrásai között.

A New York-i lap írása szerint az AEY. Inc. nevű amerikai cég látja el az afgán hadsereget és rendőrséget lőszerrel, azonban a lap értesülései szerint alig használható, 40 évesnél is idősebb töltények millióit szállította az ázsiai országba.

A The New York Times szerint ezeknek a töltényeknek nagy része Magyarország, Albánia, Bulgária, Csehország, Kazahsztán, Montenegró, Románia és Szlovákia raktáraiból származik.

Daróczi Dávid ugyanakkor leszögezte: a kormány betartja a magyar és nemzetközi jogszabályokat, ezért Gyurcsány Ferenc tájékoztatást kért a Nemzetbiztonsági Kabinet vezetőjétől, és ha azt a tények megalapozzák, akkor haladéktalanul vizsgálatot rendel el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!