Magyarország

2008.03.07. 21:04

A BKV szakszervezetei nyílt levélben fordultak a Fővárosi Közgyűlés pártjaihoz

<p>Budapest - A BKV szakszervezetei pénteki nyílt levelükben azt követelik a Fővárosi Közgyűlést alkotó pártoktól, hogy - ahogy fogalmaznak - emelkedjenek felül az önös pártérdekeiken, és együttesen tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy a közlekedési társaság finanszírozási bizonytalansága végre megszűnjön.</p>

Az érdekképviseletek szerint a paraméterkönyv első változata elfogadhatatlan, és a finanszírozás problémáin sem segítene.

A közlekedési társaság szakszervezetinek meggyőződése szerint az elmúlt hetekben kialakult finanszírozási, illetve átszervezési bizonytalanság mérhetetlen károkat okoz a BKV-nak, valamennyi dolgozójának, és ezeken keresztül Budapest és agglomerációja tömegközlekedésének. A közlekedés nem csak stratégiai ágazat, hanem fokozottan veszélyes üzem - írják a nyílt levélben.

A BKV munkavállalói, szakszervezetei leszögezik: önmérsékletek tanúsítottak, amikor 2007-ben ezer munkavállalóval csökkent a létszám, miközben jelentős szervezeti átalakítások történtek, amelynek köszönhetően a vállalat, hosszú évek óta először tavaly 11,3 milliárd forinttal tudta csökkenteni a veszteségét.

2008. évben az átalakításból már csak finom hangolások hiányoznak - mondta a Független Hírügynökségnek Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSzSz) elnöke. Hozzátéve: szóba került azonban, hogy új koncepció szerint újabb átalakítás várhat a BKV-ra. A tavaly kezdődött átszervezések befejezésének megakadályozása és egy új elkezdése beláthatatlan következményekkel járna a közlekedési társaság és a Budapest utazó közönsége szempontjából egyaránt - jelentette ki.

A nyílt levél szerint a BKV elérkezett az átalakításból következő lehetőségeinek határához, ha ez sem elég a finanszírozás megoldásához, akkor viszont a tulajdonos-megrendelőnek kell a fennmaradó hiányokat pótolni - teszik hozzá.

Megítélésük szerint a következő napokban a Főváros döntései évtizedekre eldönthetik Budapest közlekedésének jövőjét. Éppen ezért az követelik, hogy a Fővárosi Közgyűlést alkotó pártoktól, hogy emelkedjenek felül az önös pártérdekeiken, és együttesen tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy a BKV-t körülvevő bizonytalanság végre megszűnjön - fogalmaznak a levélben.

Ezek is érdekelhetik