Magyarország

2007.12.14. 12:06

Szén-monoxid mérgezés Ózdon - négyen kerültek kórházba

<p>Egy ózdi család négy tagja került kórházba csütörtök délután, miután mindannyian szén-monoxid mérgezést szenvedtek.</p>

Szerencséjük volt

A mérgezést szenvedettek állapotáról dr. Eszenyi Géza, az Almási Balogh Pál Kórház főigazgató-főorvosa elmondta: a család tagjait csütörtökön este szállították az intézménybe. Gyors és szakszerű kezelést kaptak az ellátó orvostól, így pénteken reggel panaszmentesen hazamentek.
A főigazgató kijelentette, hogy betegeiknek szerencséjük volt, az eset ugyanis könnyen tragédiával is végződhetett volna.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ez volt az első ilyen eset, tavaly azonban többen meghaltak a mérgező gáz miatt.

A mentők csütörtökön a délutáni órákban találtak rá egy ózdi lakásban élő család négy tagjára - egy házaspárra és két felnőtt korú gyermekükre. A szén-monoxid miatt mindannyian már eszméletlenek voltak, az ágyon, illetve a földön feküdtek öntudatlanul.

A mentősök azonnal elzárták a gázcsapot a lakásban, a család tagjait pedig kivitték az udvarra, majd kórházba szállították. A rendőrök szakértők bevonásával vizsgálják, hogy mi történhetett - mondta el a Független Hírügynökségnek Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A fűtési szezon beindulásával idén ez volt az első eset Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, hogy valaki a mérgező gáz miatt került kórházba. Tavaly azonban a rosszul kormolt kémény, illetve a házilag beszerelt kályha egy idős asszony, illetve egy házaspár halálát okozta.

Sajószentpéteren például az okozta a gondot, hogy az újonnan felszerelt páraelszívó annyira elszívta a levegőt, hogy a

kazánból a kémény felé áramló gáz egy része is bekerült a lakásba. Akkor egy háromtagú család került emiatt kórházba.

A rendőrség arra figyelmeztet, hogy a kémények és fűtőberendezések rendszeres ellenőrzésével elkerülhetők a hasonló tragédiák. Fontos azonban, hogy mindig szakemberrel kell végeztetni a beszerelést és az évenkénti vizsgálatot is. Vannak már olyan műszerek is, amelyek hangosan jeleznek, ha a lakásban szén-monoxidot érzékelnek, ekkor még időben ki lehet menni az udvarra.

A szén-monoxid a tüdőbe jutva perceken belül eszméletvesztést és halált okozhat.

Kapcsolódó anyagok:

  • Halálos szén-monoxid mérgezés Érden
  • A fűtési szezonnal együtt a szén-monoxid mérgezés is megjelent
  • Szén-monoxid mérgezés a XVII. kerületben - anya és gyermeke is jól van.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!