Magyarország

2007.12.10. 08:52

Hétfőn szavaznak az objektív felelősségről

<p>A miniszterelnök még ősszel hirdetett zéró toleranciát a szabálysértésekkel szemben, ennek jegyében a jövő évtől bevezetné a kormány az objektív felelősség elvét, vagyis közlekedési szabálysértéskor minden esetben a gépjárművek üzembentartójának kellene kifizetnie a bírságot.</p>

A javaslat szerint jövő évtől bevezetnék Magyarországon az objektív felelősség elvét, vagyis közlekedési szabálysértéskor minden esetben a gépjárművek üzembentartójának

kellene kifizetnie a bírságot.

Ez alól csak akkor mentesülne az üzembentartó, ha egyértelműen bizonyítani tudná, hogy a szabálysértés elkövetése előtt jogtalanul került valaki más birtokába gépjárműve, és erről hivatalos bejelentést is tett. Így senki sem úszhatná meg például a gyorshajtásokért kiszabott pénzbüntetéseket.

Ugyancsak a jövő évtől már az autópályákon található matrica-leolvasó kamerák is bekapcsolódnának a sebességellenőrzésbe, és jelentősen nőne a szabálysértések esetén kiszabható pénzbírságok nagysága is, 30-300 ezer forint közötti összegre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!