Magyarország

2007.12.06. 10:28

Az ellenzéki pártok megítélése a kedvezőbb

<p>Komoly hitelességi problémákkal küzdenek a pártok. Az MSZP az emberek többsége szerint ígérgető és korrupt.</p>

A Fideszt is sokan nagyontmondónak tartják, de sokkal kevesebben gondolják hazugnak.

Az SZDSZ-ről kialakult kép hasonló a szocailisták imázsához, az MDFmegítélése pedig sok tekintetben kedvezőbb a liberálisokénál- derül ki a Political Capital és a Capital research Piackutató Intézet közös vizsgálatából.

A vizsgálat során a pártokról kialakult képre voltak kíváncsiak. 23 jelző közül választhatták ki az emberek, hogy melyek jellemzik szerintük leginkább az adott pártot.

Az MSZP-ről a válaszadók kétharmadának az ígérgető, a korrupt és a hazug szó jut eszébe. A Fideszről is 58 százalék gondolja, hogy ígérgető, de jóval kevesebben, hogy hazug vagy korrupt. A szocialista pártnak egy valódi előnye van a legnagyobb ellenzéki párttal szemben a válaszadók megítélése alapján: sokkal többen tartják győztes típusnak.

A kisebb pártok közül az MDF megítélése jobb, mint az SZDSZ-é. Előbbit is sokan tartják ígérgetőnek, ezen túl azonban leginkább a konzervativizmussal kapcsolatos jelzőket társították hozzá: hazaszeretőnek, hagyománytisztelőnek vélik.

A liberális pártot sokan hasonlónak találják az MSZP-hez, de az SZDSZ további kiugró jellemzője a tehetetlenség, a választók szerint ugyanis a párt kevésbé tudja akaratát érvényesíteni a koalícióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!