Magyarország

2007.12.29. 12:18

A szabályok betartásával durrogtassunk!

<p>Szilveszterkor mindenki szeretne fesztelenül szórakozni, ünnepelni az elmúlt esztendőt, és köszönteni az újat. A jókedélyű mulatozás közben azonban nem árt arra figyelni, hogy ezeken a napokon is számtalan szabályt kell betartani!<dia width="850" height="630" alt="A szabályok betartásával durrogtassunk! 2007.12.29."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_szab_lyok_betart_s_val_durrogtassunk__200/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="A szabályok betartásával durrogtassunk! 2007.12.29." /></a></dia>&nbsp<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-petardakrol_flv.flv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/a-szabalyok-betartasaval-durrogtassunk/cn/szon-news-km_01-20071229-104035"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

12:16:Petárdázni idén szilveszterkor sem lehet, viszont a látványos tűzijátékokért és robbanásokért rajongók most is hódolhatnak szenvedélyüknek.

– Az eladott robbanóanyagok mennyiségét tekintve biztosak lehetünk, sokan és nagyot fognak robbantani az év végén. Kérdés, hogy a kereskedőknek az erős verseny miatt sikerül-e ugyanez. Azt mondják, a robbanóanyagok árusítása még legálisan is jó üzlet. Az viszont kétségtelen, hogy a legrövidebb is, hiszen mindössze négy napig van rá lehetősége a kereskedőknek.

– Nálunk főként a fiatalok vásárolnak pirotechnikai eszközöket – válaszolta lapunk kérdésére Szabados Gábor, az egyik nyíregyházi áruház vezetője.

– Mindenféle termék egyaránt érdekli őket, legyen az recsegő, rakéta, vagy a leglátványosabban felrobbanó bomba. Már harmadik éve foglalkozunk tűzijátékok, röppentyűk árusításával az év végi időszakban. Úgy látjuk, ebben az évben is nagy forgalom várható.

– A szabályoknak megfelelően december 28-ától kezdtük az értékesítést, melyet 31-én be kell fejeznünk. Sokan érdeklődnek, csak összeírják az árakat, és már azonnal indulnak tovább. Mivel ebben a városban számos helyen lehet ilyen termékeket kapni, ezért mindenki a legolcsóbbat keresi. Akik szilveszterkor nem tudják felhasználni a tőlünk származó eszközöket, azoktól január 6-ig teljes áron visszavásároljuk.

A szabályoknak megfelelően csak tűzbiztos konténerben és maximum 600 kilogrammnyi robbanóanyagot lehet tárolni. A konténert nem lehet elhelyezni épülettől 16 méteren és közlekedési úttól 5 méteren belül. Biztosítani kell a helyiség 24 órás őrzését, és folyamatosan vezetni kell az áruk nyilvántartását.

– Mivel I. kategóriájú robbanóanyagot 14 éven, míg II. kategóriájút 18 éven aluliaknak nem szabad árusítani, ezért mindenkitől személyi igazolványt kérünk – mondta Szabados Gábor. – Az eladóknak pirotechnikai vizsgával kell rendelkezniük, és a konténerben nem működhet elektromos készülék. A legolcsóbb röppentyű csomag 200 forintba kerül. A legdrágább bomba 12 darabos csomagolásban kerül forgalomba 4000 forintos áron.

10:50: Ezúttal, a pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabályokra szeretnénk felhívni a figyelmet!

A kormányrendeletben foglaltak alapján a játékos pirotechnikai terméket — a petárda kivételével — 14. életévét betöltött személyek engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, és a használati utasításban meghatározottak szerint felhasználhatják.

A 14. életévet be nem töltött fiatal csak nagykorú felügyelete mellett használhat fel játékos pirotechnikai terméket. Kis tűzijáték terméket - a petárda kivételével -december 28. és 31. között engedély nélkül lehet vásárolni. Nyomatékosan felhívjuk a figyelmüket, hogy a petárda vásárlása, használata és tárolása magánszemélyek részére szigorúan tilos! Aki a rendeletben foglaltakat nem tartja be, ellene szabálysértési eljárás indítható, és 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A hibás, sérült vagy megmaradt játékokat az év első öt napján még magunknál tarthatjuk, ez idő alatt kell visszavinni a forgalmazóhoz, árushoz. Akinél ötödike után tűzijátékot találnak, azt 50 ezer forintra büntethetik, aki használja is, az 100 ezer forint szabálysértési bírságra számíthat.

Kapcsolódó cikkek:

- Sipos Marianna, Szabolcsi Richárd
 -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!