Magyarország

2007.11.22. 13:10

Várdai és váci félelem: elbocsátások után bezárás?

<p>Kisvárda, Budapest - Munkahelyeik megtartása érdekében demonstráltak a kisvárdai és váci GE-dolgozók szerdán Budapesten a GE. Hungary ZRt. Váci úti központjánál.</p>

Szerdán a kisvárdai fényforrásgyárból autóbusz indult Budapestre a GE. Hungary ZRt. Váci úti központjához, hogy a cég váci gyárának képviselőivel együtt tiltakozzanak a bejelentett elbocsátások ellen. A szakszervezet félelme, hogy elkezdődött a GE-gyárak felszámolása.

– A szakszervezet tárgyalásokat kezdeményezett a munkahelyek megtartása érdekében, s a megbeszélések támogatására szerveztük a demonstrációt – fogalmazott Szlivka János, a TDFSZ kisvárdai alapszervezetének titkára.

A kisvárdai fényforrásgyár a környék legjelentősebb munkáltatójaként több mint ezer embernek ad jelenleg munkát, sőt egykoron másfélezren találtak a gyárban kenyérkereseti lehetőséget.

A várdai üzemben mindig is magas volt a betanított munkások száma, s a béreik is elmaradtak az országos átlagtól, de az is igaz: az utóbbi időkben korszerű gépsorokat is telepítettek a gyárba.

– A cégvezetés intézkedésterve szerint 2008 második negyedévének végén gyártásmegszüntetés következtében több mint 200 munkavállalótól válik meg a kisvárdai üzem – mondta a szakszervezeti titkát, hozzátéve: – Az elbocsátottaknak minimális esélye lesz az elhelyezkedésre.

Szakszervezetünket azért is döbbentette meg a bejelentés, mert olyan termékekeink gyártását szüntetnék meg, amik a gyár legprofitábilisabb termékei, s amelyekkel éppen ezért nem voltak értékesítési gondok, ezért is érthetetlen, hogy a vezetők indoklásként a távol-keleti (elsősorban kínai) gyártók olcsó termékeire hivatkoznak – tette hozzá Szlivka János.

Kapcsolódó cikkek:

- Kovács Bertalan, Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!