Magyarország

2007.11.05. 16:44

Rogán a bűnügyi statisztikáról

<p>A főváros V. kerületének speciális helyzete miatt torzítanak a bűnügyi statisztikák - mondta hétfőn Rogán Antal polgármester, arra az ügyészségi bűnügyi jelentésre reagálva, amely szerint a Belváros a legfertőzöttebb negyed Budapesten.</p>

A kerület polgármestere közölte: az tény, hogy tavaly az utolsó negyedévben nőtt a lakásbetörések száma, ami szerinte azt mutatja, hogy a rendőrség nem a polgárok védelmével, hanem az utcai rendezvényekkel volt elfoglalva.

Az V. kerületben kevesen laknak, viszont sok például a turista, ezért az egy főre jutó bűncselekmények száma magas lehet, de ez nem jelenti azt, hogy itt több a bűncselekmény, mint bármelyik belvárosi kerületben - mondta Rogán Antal. Hozzátette: az V. kerületi rendőrkapitányság adatai szerint 2004-ben 6666 bűncselekmény történt, 2005-ben viszont már csak 4712, 2006-ben pedig 4793. A polgármester szerint az tény, hogy tavaly az utolsó negyedévében megnőtt a kerületben a lakásbetörések száma, ami jelzi, hogy a rendőrség az utcai demonstrációkkal és nem a lakosság védelmével foglalkozott.

A közbiztonság javítása érdekében a kerületi önkormányzat a tavalyi 5-ről 19-re növelte a térfigyelő kamerák számát, jövőre pedig újabb 21 kamerát állítanak üzembe, és saját kerület-őrséget - közterület-felügyeletet - is működtetnek. Az önkormányzat ebben az évben 177 millió forinttal támogatja a kerületi rendőrkapitányságot, és jövőre is 170 millió forint körüli összeget szánnak erre a célra, de csak akkor, ha ezt nem az utcai rendezvények biztosítására fordítja a rendőrség - közölte a polgármester.

Rogán Antal elmondta: jövőre az egyik legfontosabb feladatnak a belvárosi "hajléktalan-szigetek" és az utcai kéregetés felszámolását tekintik. A polgármester szerint ezt humánus módon kell végrehajtani, de fontos a bűncselekmények visszaszorításához. Ugyancsak az utcai bűncselekmények csökkentése érdekében Rogán Antal parlamenti képviselőként olyan javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé, amely szerint kitilthatóak lennének a Belvárosból azok, akik bizonyíthatóan randalíroznak és különböző bűncselekményeket követnek el a demonstrációkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!