Kultúra

2017.07.28. 07:54

Így kell sikert csinálni a búzadarából!

Debrecen - A debreceni egyetemisták, Dubem és TboySimple már a következő dalon agyalnak.

Debrecen - A debreceni egyetemisták, Dubem és TboySimple már a következő dalon agyalnak.

Az interneten futótűzként terjedt el a Debreceni Egyetemen két nigériai hallgatójának – művésznevükön Dubem K és TboySimple – Búzadara című nyári szerzeménye. A legnagyobb videómegosztó oldalon egy hónap alatt közel egy millióan nézték már meg a zenéhez készült videoklipet, és népszerűségük töretlen. A Napló utánajárt, hogyan született meg a dal és érdeklődtünk a fiúk távlati terveiről is.

"A toros káposzta, a töltött és a rakott káposzta is isteni, a lecsó lenyűgözött." Dubem

Nóta egy „haverhoz”

A két fiatalember 2014-ben érkezett Magyarországra, informatikát tanulnak, a zenélés hobbijuk. A Búzadara szövegét még februárban megírták. Dubem elmondta, éppen hazafelé tartottak, de még bementek egy boltba vásárolni.

– Volt otthon levesünk, de szükségünk volt búzadarára. Nigériában ugyanis fufut, vagyis egy jamgyökérből készült masszát eszünk a levesek mellé. Ezt itt búzadarából készítjük, ugyanis állagra hasonlóak. A buszon letettük az ülésre a csomag búzadarát, mintha csak egy barátunk lenne. Ezen jól szórakoztunk, innen jött az ötlet a dalhoz. A zenei alapot még aznap megkomponáltuk hozzá – részletezte Dubem.

A fiúk már azt is sikerként könyvelték volna el, ha ezren meghallgatták volna a zenét, így igazi meglepetésként érte őket, hogy mindössze három nap kellett a „bűvös szám” átlépéshez. – Mikor megláttuk, hogy ezerkétszáz megtekintés jött össze három nap alatt, örömünkben felkiáltottunk. Néhány perccel később azonban már több mint kétezret mutatott a számláló. Nem hittünk a szemünknek, és csak azt kérdezgettük, hogy mi folyik itt. Nagyon meglepődtünk, nem gondoltuk, hogy ekkora sikere lesz – idézte fel TboySimple.

Fotó: Matey István

Szokatlant kell alkotni

A fiúk másik, Gulyás című dalát két nap alatt közel százezren látták. Dubem kijelentette, azt a dalt jobban szereti, másabb a zene lüktetése, és egy magasabb szintet képvisel. Hozzátette, a klipforgatás is szórakoztatóbb volt, valamint elárulta, hogy sokkal több időt áldoztak arra, hogy az előzőnél jobbat készítsenek. – Szerintem a siker kulcsa az, hogy valami különlegeset, váratlant alkoss. Ez a két dal különbözik attól, amire az emberek számítanak. Általában senki nem énekel az ételről, így ezt a témát újdonságként csempésztem bele a zenénkbe. A műfajt, amiben alkotok, nem is nagyon lehet meghatározni, talán afro-juice-nak hívhatnánk, ahol a juice (gyümölcslé) az ételt szimbolizálja – fejtette ki Dubem. Elmondta, azért énekelnek az ételekről, mert szeretik őket. – Az a szép bennük, hogy a különböző országoknak, tradícióknak, kultúráknak más ételei vannak, változatosak. Azt szerettük volna, ha a hallgatók azonosulni is tudnának azzal, amit énekelünk, így nem a nigériai, hanem a magyar konyháé lett a főszerep. Az itteni ételek amúgy is finomak, a toroskáposzta, a töltött és a rakott káposzta is isteni, nemrégiben a lecsót is megkóstoltam, és lenyűgözött – tette hozzá.

Koncertekre készülve

A közeljövőben ismét mikrofont ragadnak majd, azt azonban elárulták, ezúttal nem az étel, hanem az élet lesz a középpontban. Bármennyire is viccesnek tartják, szeretnék megmutatni egy új oldalukat. Szeretnének jobban belemerülni a gospel zenébe is, hiszen a vallás közel áll hozzájuk. Azt persze nem zárták ki, hogy a jövőben nem rukkolnak elő újabb „ínycsiklandó” szerzeménnyel. A videók hozzászólásaiban ugyanis a kürtőskalácstól a pálinkáig mindenféle javaslattal találkoztak, és szeretnének a rajongók kedvére tenni. Ezt alátámasztja az is, hogy koncertezni fognak Budapesten (a Szigeten is feltűnnek) és Esztergomban, de tervben van egy debreceni fellépés is.



[related-post post_id="3540949"]

[related-post post_id="3532391"]

[related-post post_id="3524140"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!