Úszás

2024.06.11. 14:02

Senánszky Petra: Remélem, mindenkinek bizonyítottam!

Senánszky Petra fanatsztikus új magyar csúcsot repesztett 50 gyorson. Reméli, az olimpiai A szint megúszásával mostantól hivatalosan is válogatott kerettag lehet.

Molnár Szilárd

Senánszky Petra úszásban is remekel, ott lesz az olimpián

Forrás: MTI-archív

Honlapunk az első között számolt be róla, hogy Senánszky Petra, a DSI Debrecen klasszisa a Mare Nostrum nemzetközi úszóverseny-sorozat harmadik, monte-carlói állomásán 24.57-el 50 méter gyorsúszásban káprázatos új magyar csúcsot úszott. Petra ezzel nemcsak, hogy a 24.81-es korábbi rekordját adta át a múltnak, hanem megúszta a nyári olimpiára szóló A szintidőt (24.70), tehát saját jogon utazik Párizsba, nem ”csak” váltótagként.

úszás, Mare Nostrum, magyar csúcs, rekod, úszás, olimpia, Párizs, DSI Debrece, Senánszky Petra
Senánszky Petra úszásban is remekel,  új országos csúcsot úszva kvalifikálta magát a párizsi olimpiára
Forrás: Nemzeti Sport-archív

Úszásban is egyre elismertebb

Az uszonyos úszásban legendának számító debreceni kiválóságot telefonon érte el portálunk. A 30 esztendős úszónő elmondta, nem igazán pihent rá a versenysorozatra, mert úgy voltak vele, abba a másfél hétben úgysem lesz annyi edzés, így az utolsó monte-carlói állomásra így jó állapotban lesz. – Reménykedtem a jó eredményben, mert tavaly is jól sikerült ez a verseny. A monacói uszodát nagyon szeretem, gyors a medence, jó időt lehet úszni, tökéletes volt számomra, hogy fókuszált tudjak maradni – elevenítette fel.

Úszás közben azt éreztem, ez vagy nagyon jó idő lesz, vagy nagyon rossz.

A verseny lebonyolítási rendszere miatt az már a harmadik úszásom volt aznap, így különösen szuper ez az idő. Magán a versenyen nem az órával foglalkoztam, hanem azzal, hogy maradjak a csillagszóróban, hiszen kieséses rendszerű volt a viadal: előbb a legjobb tizenhatba, aztán a nyolcba, majd a legjobb négybe kellett beúsznom magam – magyarázta.

Petra a célba érkezés után hallotta, hogy édesapja, a korábbi kiváló kosaras Senánszky Zsolt, valamint edzője, Kókai Dávid is boldogan kiabálnak neki, így már tudta, jó időt repesztett.

Aztán amikor sorba rendezték az eredményeket a táblán, látta, hogy új csúcs, s egyben olimpiai szint, elöntötte a boldogság. – Miután kimásztam az medencéből megöleltük egymást Apával és Dáviddal, majd miután kiörömködtük magunkat, elvonultam a cuccaimhoz, ahol egy kicsit eltört a mécses, mert ez egy nagyon nehéz időszak gyümölcse – ismerte el az uszonyos úszásban 17-szeres világbajnok sportoló.

Nem látta a medence alját

Vasárnap következett volna az elődöntő, ám a monacói medence vizének opálosodása miatt a szervezők úgy döntöttek, este egy futamot rendeznek. Ebben négyen, az egyaránt svéd Sarah Sjoestroem és Michelle Coleman, a belga Florine Gaspard és Senánszky ugrottak medencébe. Petra századra(!) azonos időt úszott, mint a szombati előfutamban, és harmadikként csapott célba a két skandináv úszó mögött.

Jó lett volna legalább egy 24.56-ot úszni, mert akkor azt mondhattam volna, még egy országos csúcsot úsztam, nem ”csak” beállítottam, de persze ennek is örültem.

Egyrészt, mert olyan volt, mintha nyílt vízen úsztunk volna. Nem lehetett látni a csíkot a medence alján, pedig ez nem egy mély medence, majdnem leér a lábam benne – kicsit olyan volt, mintha csukott szemmel kellett volna versnyeznünk.  Másrészt a szombati rekordöntés után megengedtem magamnak, hogy az alvás kárára inkább örüljek az eredménynek, úgyhogy fogadtam a telefonomra és a közösségi oldalaimra küldött sok gratulációt. Emiatt egy kicsit fáradt voltam másnap, de szerintem így is tök jól volt a bemelegítés, és remélem bebizonyítottam mindenkinek, hogy nem csak véletlenül sikerült ez a szint, hanem azért, mert bennem van.

Nem volt válogatott

Petra nem véletlenül fogalmazott így, hiszen az a furcsa helyzet állt elő, hogy aki decemberig nem teljesítette az olimpiai A szintet, az nem számított válogatott versenyzőnek – még akkor sem, ha a váltó tagjaként szinte biztos helye volt az olimpián. Ez anyagilag is jelentősen befolyásolta a felkészülést, hiszen a szövetség a kiemelt sportolók edzését támogatta leginkább. – Nem vagyok válogatott versenyző, hiába voltam ott az összes nagy versenyen. Remélem, hogy az A szint megúszásával már hivatalosan is kerettag leszek. Ezt a versenyt kifizette a szövetség a váltótagságom miatt, de bízom benne, legalább egy edzőtábort még megkapok. Eddig a DSI Debrecennel, Dáviddal és apával – aki a legfőbb szponzorom – megoldottuk a felkészülést, de remélem a szintidő megúszása után kapok plusz támogatást, mert komoly segítség lenne – nyilatkozta Senánszky Petra, aki az olimpián tovább szeretne tovább javítani a legjobb idején, ami ugye újabb magyar rekordot is jelentene egyben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában