SEC-döntő

2024.06.07. 10:41

Salakos csillagok háborúja – ilyen még nem volt Debrecenben!

Szinte megjósolhatatlan, hogy a világklasszisok kiegyensúlyozott mezőnyéből ki nyeri a debreceni fordulót szombaton.

Boros Norbert

Olyan salakmotoros sztárparádét láthat a debreceni közönség június 8-án, szombaton 15 órától, amiről korábban még álmodni sem igazán mertek a magyar szurkolók. A SEC-döntő nyitófordulójában hét ország – Dánia, Lengyelország, Csehország, Lettország, Németország, Svédország és Magyarország – 16 versenyzője méri össze tudását a Perényi Pál Salakmotor Stadionban. Karolina Jankowska, a SEC promótere, a lengyel One Sport igazgatótanácsának elnöke az esemény debreceni sajtótájékoztatóján minden idők legerősebb mezőnyének titulálta a 2024-es listát. Elég megemlíteni, hogy a mezőnyben három jelenlegi Grand Prix-s pilóta (Mikkel Michelsen, Leon Madsen, Andzejs Lebedevs), valamint négy korábbi állandó GP-s (Maciej Janowski, Anders Thomsen, Patryk Dudek, Piotr Pawlicki) található.

A cseh Vacláv Milíket is láthatjuk a debreceni salakmotorversenyen
A cseh Vacláv Milíket is láthatjuk a debreceni salakmotorversenyen
Forrás: Boros Norbert

Változás történt a startlistán, immár hivatalossá vált, amiről már hetek óta beszéltek salakos berkekben: a francia Dimitri Bergé és a lengyel Janusz Kolodziej sérülés miatt nem indulhat a cívisvárosi viadalon, helyettük a svéd Jacob Thorssell, valamint a szintén polák Bartlomiej Kowalski bizonyíthat.

Kiemelt futamok

Sorsolás után elkészült a mezőny startszám szerinti besorolása, így már sejthető, melyek lesznek azok a futamok, amelyekre a megszokottnál is nagyobb figyelem összpontosulhat. Lássuk, papíron melyek azok a futamok, ahol parázs küzdelemre, óriási izgalmakra van kilátás!

  • 1. futam: Thorssell, Michelsen, Milík, Lebedevs. Két Grand Prix-menő, Michelsen és Lebedevs összecsapása remek felvezetése lehet a versenynek.
  • 2. futam: Kostigovs, Pawlicki, Janowski, Woryna. Három lengyel klasszis egy futamban: ez csakis jól sülhet el!
  • 3. futam: Dudek, Thomsen, Madsen, Jensen. A „dán bajnoki” sem lenne semmi, de így, Dudekkel kiegészítve igazán extra futamnak ígérkezik a csata.
  • 6. futam: Blödorn, Dudek, Michelsen, Janowski. Blödorn kivételével a három srác tavaly még a Grand Prix-ban küzdött egymás ellen. Most jöhet a visszavágó!
  • 7. futam: Thomsen, Kowalski, Pawlicki, Milík. Thomsen, Pawlicki és Kowalski habitusát ismerve nagy küzdelem várható, de egy jó formában lévő Milík megzavarhatja a dán és a lengyelek csatáját.
  • 12. futam: Lahti, Lebedevs, Dudek, Pawlicki. Lahti nem egyszer bizonyította, hogy fekszik neki a debreceni ovál, így még az is megeshet, hogy bezavar a három sztár küzdelmébe. Megjósolhatatlan az első, de az utolsó helyezett személye is.
  • 14. futam: Michelsen, Lahti, Woryna, Thomsen. Thomsen biztosan bizonyítani akar a GP-s honfitársa ellen, de Woryna és Lahti is képes lehet a meglepetésre.
  • 16. futam: Madsen, Janowski, Lebedevs, Kowalski. Akár a futamok futama is lehet ez a derbi, lényegében megjósolhatatlan a befutási sorrend.
  • 18. futam: Madsen, Michelsen, Pawlicki, Magosi. Ez a csörte akár az egyenes ági döntőbe jutásról is dönthet, hiszen papíron a két dán és a lengyel salakszóró is favoritja a versenynek.

Hab a tortán

A 20. futamos alapszakasz besorolását már tudjuk, viszont ezt követően még tovább éleződik a csata a kontinens legjobb salakmotorosai között. A 20. futamot követően az addig legtöbb pontot gyűjtő két pilóta egyenes ágon bejut a fináléba. Az alapverseny 3., 4., 5. és 6. helyezettje a reményfutamban egymásnak feszül, s az első két pozícióban végző motoros kvalifikál a mindent eldöntő küzdelembe. Az esemény zárásaként a mindent eldöntő utolsó, 22. etapban a legjobb négy salakszóró megküzd a dobogós helyekért.

Fontos tudnivaló, hogy a pontszámításba a reményfutam eredménye nem számít bele, csak az alapszakasz során, valamint a döntőben szerzett pontokat gyűjthetik a salakosok; fordulóként a megszerezhető legtöbb pont 18 egység lehet. Az egyéni Európa-bajnoki címet az nyeri, aki a SEC-döntő négy fordulója során a legtöbb pontot gyűjti.

Ingyenes Eb-különjárat

A SpeedWolf Debrecen eleget téve a nézői igényeknek, különjáratokat indít a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. együttműködésével szombaton a Perényi Pál Salakmotor Stadiontól a Nagyerdei Stadionhoz, a magyar labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésére. Az Eb-jelzésű csuklós autóbuszok 17.20-kor indulnak a Gázvezeték utcán található buszmegállóból. Figyelembe véve a labdarúgó-mérkőzés biztonsági előírásait és a beléptetési metodikát, a Hotel Divinus mellett található Kardos utca elnevezésű megállóhely lesz a különjárat végállomása.

 

A salakmotoros SEC-döntő startlistája

1. Jacob Thorssell (Svédország)

2. Mikkel Michelsen (Dánia)

3. Vacláv Milík (Csehország)

4. Andzejs Lebedevs (Lettország)

5. Jevgenijs Kostigovs (Lettország)

6. Maciej Janowski (Lengyelország)

7. Piotr Pawlicki (Lengyelország)

8. Kacper Woryna (Lengyelország)

9. Leon Madsen (Dánia)

10. Patryk Dudek (Lengyelország)

11. Anders Thomsen (Dánia)

12. Rasmus Jensen (Dánia)

13. Timo Lahti (Svédország)

14. Norick Blödorn (Németország)

15. Bartlomiej Kowalski (Lengyelország)

16. Magosi Norbert (Magyarország)

Tartalékok

17. Matic Ivacic (Szlovénia)

18. Kovács Roland (Magyarország)

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában