Kick-box

2024.04.01. 12:57

Közel három évtized után húzott újra kesztyűt a debreceni Vecsei János

A sportoló világkupa-bronzéremmel tért vissza a kick-box világába.

Boros Norbert

Nem túlzás azt állítani, hogy egy emberöltőnyi kihagyás után versenyzett ismét a korábban többek között Európa-bajnoki címet, világkupa-győzelmet és számos magyar bajnoki aranyat szerző kick-boxos: a 45 esztendős Vecsei János 27 év pauza után az elmúlt hét végén az olaszországi Jesolóban világkupán állt tatamira. A debreceni Bázis Kick-box Klub színeiben induló sportoló a veteránok mezőnyében, light contact kategóriában mérettette meg magát, s végül dobogós helyezést ért el.

Vecsei János debrecen kick-box
Vecsei János (j) a jesolói verseny dobogóján
Forrás: Vecsei János-archív

Újra kesztyűt húzott

– Az elmúlt időszakban nagyon sok versenyre kísértem el a fiamat, Zsombit, aki, folytatva a családi hagyományokat, kick-boxozik. Minél több viadalon voltunk ott, annál jobban izgatott a gondolat, hogy jó lenne újra versenykörülmények között bunyózni. Mivel rendszeresen lejártam a Bázis edzéseire, hogy segítsem a vezetőedző György Zoltán munkáját, így valamelyest visszakerültem a sportág vérkeringésébe. Aztán a márciusi, horvátországi Európa-kupa után eldöntöttem, hogy kesztyűt húzok a jesolói világkupán, s harcba szállok a veteránok között – kezdte a beszélgetést Vecsei János, aki egykoron Ignéczi László edző kezei alatt lett sikeres kick-boxos. A debreceni sportoló kitért arra is, mi jelentette számára az igazi motivációt a visszatéréshez.

Huszonhét év után újra ki akartam próbálni magam, kideríteni, hogy mennyit felejtettem, mi maradt meg bennem a közel három évtizedes pauza alatt.

Régi emlékek

Vecseinek az olaszországi világkupán a döntőbe jutásért egy horvát ellenféllel kellett megküzdenie. – A +94kg-os súlycsoportba neveztem, s amikor megláttam a riválisomat, nem éreztem magam szerencsésnek: egy szláv medve állt velem szemben, aki ráadásul igen szép eredménylistával rendelkezik, hiszen jelenleg a világranglista második helyezettje. Nemcsak magasabb, de sokkal nehezebb is volt, de ha már beneveztem a versenyre, próbáltam kihozni belőle a legtöbbet. Nem tagadom, nagyon izgultam a meccs előtt, de a bunyó közben visszajöttek a régi emlékek és reflexek, amik feltöltöttek. Bevallom, tíz éve nem ütöttek meg bokszkesztyűvel, s amikor a horvát először betalált, az nagyon felidegesített. Mentem előre, rugdostam becsülettel a srácot, csináltam pontokat is, de a végére kicsit elfogyott a szufla.

Ha fizikálisan jobb állapotban vagyok, talán még látványosabb meccset vívunk, de így sem lehetek teljes mértékben elégedetlen. Végül kikaptam, de így is bronzéremmel gazdagodtam

– elevenítette fel a világkupa történéseit a debreceni fighter, aki az élményektől feldobva még hozzátette, nem tudja, miért nem próbálta meg hamarabb a visszatérést.

Apa és fia

A 45 esztendős kickboxernek felejthetetlen élményt jelentett, hogy a fiával együtt szerepelhetett egy nagy nemzetközi megmérettetésen. – Van, aki focizni, s akad, aki kick-boxolni akar a fiával, én a nehezebb opciót választottam. Hálás vagyok a sorsnak, hogy egy versenyen indulhattam Zsombival, akire nagyon büszke vagyok, hiszen szintén bronzérmet szerzett a világkupán. Óriási élmény volt, hogy a fiam hozta be a kesztyűmet a meccs előtt, s a küzdelem után ő ölelt magához először. Ezekért a pillanatokért érdemes élni! – mondta lelkesen.

Vecsei János debrecen kick-box
Vecsei János és a fia
Forrás: Vecsei János-archív

Vecsei János az esetleges folytatásról is beszélt. – Szívem szerint folytatnám, mert óriási élményt adott ez a verseny, ráadásul június közepén, Budapesten lesz világkupa. Viszont át kell gondolnom, mennyire tudok egy igazi felkészülést beiktatnom a mindennapjaimba, ugyanis, ha komolyan akarom csinálni, ahhoz rendszeresen kell edzenem. Jelenleg arra tendálok, hogy ennek a sztorinak folytatódnia kell! – mondta mosolyogva a Bázis Kick-box Klub örökifjú veteránja

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában