Úszás

2024.02.27. 16:49

Nádudvari túróval indul a napja

Hajnal fél ötkor kel, hogy a reggeli úszóedzésén részt vehessen a nádudvari Balázs Éva.

Marján László

Jelenleg 83 érem díszíti Balázs Éva szobájának falát - mind mögött egy-egy történet és sok munka rejlik

Forrás: Balázs Éva-magánarchívum

Édesapja büszkén teszi közzé időről-időre lánya remek versenyeredményeit, kíváncsiak voltunk, mi lapul a sok szép siker mögött, ezért ellátogattunk a Balázs család otthonába.

Apropóul egyrészt a 13 éves versenyzőnek a 2023-as év utolsó megmérettetésén, az V. Kecskeméti Cikluszáró Úszóverseny harmadik, s egyben zárónapján 50 méteres pillangóúszásban elért győzelme szolgált. A 4. pályáról indulva csapott be a sprinttávban elsőként a célba, ami azért is fontos, mert ez a legjobb idővel rendelkező döntős versenyzőnek járó rajthely az uszodákban. 

Ráadásul ez új egyéni csúcs is Évi számára, amivel az OB-szintet is megúszta, azaz jogot szerzett arra, hogy a magyar országos úszóbajnokságon induljon ebben a számban! Másrészt a fő számának tekinthető 50 méteres hátúszásban elért első helye, ami szintén OB-szintet érő egyéni csúccsal „húzott be”.

Ezen a viadalon „begyűjtött” még pár szép, és értékes helyezést az 50 méteres medencében, kipróbálva magát mind a négy úszásnemben: 100 m hátúszás 2. hely, 400 m gyorsúszás 6. hely, 200m hátúszás 7. hely, 100m gyorsúszás 8.hely, 100 m mellúszás 9. hely, 50m gyorsúszás 9. hely. Új egyéni csúcsokat úszva ezekben a versenyszámokban is.

Feszes családi menetrend

Na, de térjünk vissza Balázsék nappalijába, ahol élete első interjúját adva kicsit még izgulva válaszol a nyolcadikos diáklány azt firtató kérdésemre, miként telnek a munkás hétköznapok.

A hajnali fél ötös kelés önmagában is elég nagy feladat bárkinek, nemhogy egy tinédzsernek – gondolom, de azt mondja: magától ébred, mert örömmel megy a reggeli edzésre is. Előtte azonban reggelizik, hiszen anélkül lehetetlen lenne bírni az egyórás reggeli megterhelést. Rendszerint jó lokálpatriótaként, s mert nagyon szereti az ízét, Nádudvari túró kerül a tányérjára kis cukorral édesítve. Ezután az édesanyja viszi autóval a hajdúszoboszlói Árpád Uszodába (ez a legközelebbi felkészülésre alkalmas vízfelület a környéken), s itt várja őt jelenlegi edzője, Moravecz János, a Debreceni Aquasport Egyesület vezetője.

A 60 perces reggeli edzések alkalmával felváltva kell úszni és szárazföldi erőnléti feladatokat megoldania a fiatal versenyzőnek. Ezt követően gyors öltözés, hajszárítás és igyekvés vissza Nádudvarra, hogy lehetőség szerint a nyolcórai tanításkezdetre odaérjenek.

A tanítás után kerékpárral – amit bátyja reggel hoz fel munka előtt az otthonuktól – tekerés haza, s egy gyors ebéd után indulás a háromkor vagy egyes napokon fél négykor kezdődő délutáni, kétórás edzésre. Ilyenkor legtöbbször Évi édesapja a „fuvaros”, a hat óra körüli hazaérkezést követően még tanulni is igyekszik, de bevallja, hogy – érthető módon – nem mindig fog már tökéletesen az agya ilyenkor.

A világ- és Európa-bajnok Telegdy-Kapás Boglárkával a rövidpályás felnőtt országos bajnokságon készült ez a kép 2023-ban Debrecenben. Az olimpiai bronzérmes Bogival már jó ismerősökként üdvözlik egymást Évivel egy-egy versenyen
Forrás: Balázs Éva-magánarchívum

Megszállott úszó

Hogy mégis miért csinálja? Mert szereti! Kikapcsolja, megtöri a napi rutint, élvezi ezt a vizes közeget Évi. Anno hat-hét évvel ezelőtt – mint oly sokan a vizes sportokat űzők közül - orvosi tanácsra ment el uszodába. Nevelőedzője, Ludmány László „Laci bácsi” hamar észrevette benne a tehetséget, és a mosolygó szemeit, amikor a hétéves kislány a vízbe ugrott. Ő, mármint az edző vezette rá a szülőket, hogy érdemes komolyabban foglalkozni lányuknak a sportággal, mert ő volt a gyerekek közül, aki mosollyal az arcán ugrott be a vízbe a foglalkozások elején, és ugyanúgy, vidáman pattant partra annak végeztével is.

Azt, hogy meddig fogja szelni versenyszerűen a habokat, s nem restellni mindent beleadni a heti kilenc edzésbe, még nem tudni, de amíg hajlandó magától hajnalonta, hétköznaponként felkelni, és szinte minden második hétvégét a versenyeknek szentelni, addig biztos nem lesz gond a motivációval. Családja pedig ebben messzemenőkig támogatja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában