Sport

2024.02.08. 20:22

Nagyszabású gálán díjazta legjobbjait a DSI Debrecen - fotókkal

A tavalyihoz hasonlóan Kozák Luca lett az év sportolója, akinek mesterét, Suba Lászlót az év edzőjének választották.

Tóth Huba Elemér

Papp László, Suba László, valamint Becsky András

Fotó: KISS ANNAMARIE

Idén is megtartotta hagyományos ünnepi gáláját a DSI Debrecen, ahol az év legjobbjait díjazták az egyesület vezetői a Főnix Arénában csütörtök este. A nagyszabású ünnepségen több százan vettek részt, a nívós eseményen a HAON is jelen volt. Az esemény felkonferálása után Papp László, Debrecen polgármestere szólt elsőként a megjelent sportolókhoz, edzőkhöz, sportvezetőkhöz és érdeklődőkhöz.

A városban a sport igazi hívószó

A város első embere először annak adott, hogy a rendezvény több egy egyszerű díjátadó gálánál, hiszen ez Debrecen ünnepe is. Papp László azt is hangsúlyozta, hogy ami Debrecenben történik, az hatással van az egész nemzetre. – A Debreceni Sportiskola több évtizedes története során megszámlálhatatlan tehetséggel örvendeztette meg a magyar sportot, számos olyan hazai és nemzetközi eredménnyel együtt, melyek büszkeséggel töltik el a várost, és az ország sportszerető polgárait – mondta a polgármester, aki azt is hozzátette, hogy a cívisvárost manapság az ország másik fővárosaként is emlegetik, a helyi sportéletnek pedig hatalmas jelentősége van.

A vidéki Magyarországot tekintve ma Debrecenben áll rendelkezésre a legtöbb és a legmodernebb feltételeknek megfelelő sportinfrastruktúra. Lassan nincs is olyan sportág, amely ne lenne itt elérhető a gyermekek számára. Nem csak intézményekben, sporthelyszínekben bővelkedünk, hanem kiváló és elhivatott sportolókban, oktatókban és edzőkben

 – fogalmazott.

A DSI példaképekben bővelkedik

Papp László megköszönte, hogy a trénerek nap mint nap lelkesen azon fáradoznak, hogy a sportolók komoly teljesítményt tegyenek le az asztalra. – A szakemberek azon vannak, hogy megszerettessék a sportot, népszerűsítsék a mozgást és az egészséges életmódot. Megtapasztalhatóvá teszik, hogy milyen az, ha valaki egy igazi közösség büszke tagjának mondhatja magát. Hazaszerető, lokálpatrióta és sportszerető emberként az önkormányzattal azért dolgozunk, hogy bármely sportág képviselője a lehető legjobb körülmények között készüljön – hangsúlyozott.

A polgármester végül arról beszélt, hogy a DSI-nél a jó eredményekből nincs hiány, és a közösségben rendkívül sok példakép van, akik a hozzáállásukkal, elhivatottságukkal példát mutatnak, és inspirálnak másokat a hétköznapokban. Nekik köszönhetően világszerte, a legtávolibbnak tűnő helyeken is loboghat a magyar zászló, valamint felcsendülhet a magyar himnusz, és kívánja, hogy mindenki megvalósítsa célját és elérje álmát.


Új szakágak

Beszédében Becsky András, a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, nagy büszkeséggel tölti el őket, hogy évről évre újabb eredményekről és sikerekről tudnak beszámolni. Mint kiemelte, külön öröm számára, hogy ismét a Főnix Arénában rendezhetik a gálát. 

A tavaly hatvanadik születésnapját ünneplő, régi nevén Debreceni Sportiskola négy sportággal, atlétikával, kézilabdával, tornával és úszással indult útjára, és ma már 16 szakosztállyal, több mint 1200 igazolt versenyzővel rendelkezik.

– Az elmúlt évek, évtizedek egyesületi fejlődése során mindig szem előtt tartottuk a hosszú távú működést, a városi és országos sportstratégiához való igazodást, a létesítményi, személyi és pénzügyi lehetőségeket. A tavalyi évben is új csoporttal, a breaktánc és az extrém sportokat tömörítő szakosztállyal bővült a palettánk, és bízunk benne, hogy a folyamatosan növekvő utánpótlás-bázis mellett, hamarosan ezekben a sportágakban is debreceni sikereknek örvendhetünk. A fejlődések mellett filozófiánk ugyanakkor változatlan, olyan sportembereket és embereket nevelünk és képzünk, akik felnőtt korban, hazai és nemzetközi színvonalú eredmények elérésére lesznek képesek, ugyanakkor a sportpályán kívül is meg tudjuk állni a helyüket. 

Nálunk nem csak az a kérdés, hogy mi leszel, ha nagy leszel, hanem, hogy ki leszel, ha nagy leszel

 – tette hozzá Becsky András.

A sportvezető ezt követően megköszönte a városnak, a támogatóknak és a munkatársainak, hogy segítik a DSI Debrecen munkáját. Állítás szerint számos olyan gyermek van, aki nem, vagy csak nagyon keveset mozog, éppen ezért kiemelten fontosnak tartja a Mozdulj, Debrecen! mozgalomban való szerepvállalásukat.

 – Ez kifejezetten a nem sportoló ifjúságot célozza meg, és játékos, sportos formában, iskolai keretek között kínál mozgáslehetőséget. Újraszerveztük a Kincskereső óvodai programunkat is, jelenleg már 12 óvodában, 200 gyermeknek tartunk órákat. Nagy öröm számunkra a város azon kezdeményezése is, hogy sportóvoda fog nyílni, amely komoly szakmai kihívást jelent, ugyanakkor a működésében nagy lehetőséget látunk. Hiszünk abban, hogy nem csak sportnemzet, hanem a közösségi sportban is kiemelkedő sportoló nemzet legyünk. Ezt viszont csak akkor érhetjük el, ha a mozgás már gyermekkorunktól kezdve a mindennapi életünk részévé válik, és nemcsak kampányszerűen, hanem életvitelszerűen kíséri az életünket – mondta.

Ezúttal sem lesz sporteseményekből hiány

Az ügyvezető visszaemlékezett, hogy a 2023-as évben is sok rangos hazai és nemzetközi sporteseménynek volt a Debreceni Sportcentrum a házigazdája.  

A teljesség igénye nélkül női futsal Európa-bajnokságot, 3x3 kosárlabda World Tourt és 20 országos bajnokságot is rendeztünk. Az U17-esek kosárlabda világbajnokságán pedig nemcsak a jövő nemzetközi sztárjait csodálhattuk, hanem volt szerencsénk vendégül látni, Dirk Nowitzki, korábbi NBA bajnokot is.

– Többször bizonyítottuk már, hogy szervezésben nem ismerünk lehetetlent, ezt jól bizonyítja, hogy a tavalyi évben mountain bike diákolimpiának adtunk otthont – fűzte hozzá az ügyvezető igazgató.

Becsky András végül arra hívta fel a figyelmet, hogy 2024-ben is rengeteg sporteseménynek lesz házigazdája Debrecen. A cívisváros többek között kézilabda és kosárlabda olimpiai selejtező, Európa Egyetemi Játékok, továbbá a női kézilabda Európa-bajnokság házigazdája lesz. Az ügyvezető az olimpia jelszavával üzent a fiataloknak: „gyorsabban, magasabbra, erősebben”.

Átadták a díjakat

A beszédeket követően a szakosztályok legjobbjait, valamint a Jó tanuló, jó sportoló címet kiérdemlőket díjazták, akik Papp Lászlótól, Becsky Andrástól és Makray Balázstól vehették át az elismeréseket. A szervezők különdíjban részesítették azokat a sportolókat, akik nemzetközi – Európa-, világbajnokság, vagy Olimpiai Reménységek versenyre kvalifikálták magukat. Ilyen elismerést kapott Tóth Réka, Soós Olivér, Vizi Gáspár, Gyetkó Dániel, Dobi Gergő, Dobi Lili, Pusztai Dóra, Csernyánszki Balázs, Török Gergely és Senánszky Petra.

Az év sportolójának – ahogyan 2021-ben és 2022-ben is – Kozák Lucát választották meg, trénere, Suba László az év edzője lett az egyéni sportágak tekintetében.

Az Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó azonban személyesen nem tudott jelen lenni, ugyanis jelenleg Franciaországban versenyzik. Az életműdíjat Emődi Tünde kapta meg, aki több évtizede edzősködik a DSI leány kézilabda szakosztályánál.

Az év női utánpótlás-sportolójának Nagy Blanka Virágot (vívás, edzője: Serra Bendegúz) látták a szakemberek, Dobi Gergő (triatlon, edzője Dobi Béla és Pap Zsolt) pedig a férfi utánpótlásmezőnyben bizonyult a legjobbnak.

A DSI Debrecent már jó ideje patronáló Bárány-család (id. Bárány László és ifj. Bárány László) ezúttal is támogatott három kiváló sportolót, idén Iván Zsombort (atlétika), Soós Olivért (kerékpár) és Nagy Emma Dorottyát (vívás) jutalmazták.

A gála díjazottjai:

A szakosztályok legjobbjai:

Atlétika: Keszthelyi Szonja Edző: Donka László

Cselgáncs: Fedora Ferenc Edzői: Nagy István, Raus Tamás

Gyorskorcsolya: Nagy János Edző: Timár Ádám

Kerékpár: Soós Olivér edző: Nagy II. Zoltán

Műkorcsolya: Rédl Blanka Edző: Gyulai Györgyi

Tollaslabda: Csernyánszki Balázs Edzői: Mátyus Tibor, Mester József

Triatlon: Dobi Gergő Edzői: Pap Zsolt, Dobi Béla

Úszás: Orovecz Patrik Edző: Szalinszky Balázs

Vívás: Nagy Blanka Virág Edző: Serra Bendegúz

Kézilabda lány: Harasztosi Klára Edző: Milánik Zoltán

Kézilabda fiú: Csukás Levente Edző: Vida Szabolcs

Kosárlabda fiú: Tóth-Sturza Márkó Edző: Kozák István

Labdarúgás: Vadon Márton Edző: Jankovics Sándor

Jó tanuló-jó sportoló 2023

Atlétika: Chrobák Gergő

Cselgáncs: Raus Kíra Emma

Gyorskorcsolya: Tályai Kitti

Kerékpár: Tóth Réka

Műkorcsolya: Balogh Hanna

Tollaslabda: Orosz Tekla

Triatlon: Dobi Lili

Úszás: Fagyal Kristóf Noel

Vívás: Nagy Emma Dorottya

Kézilabda lány: Papp Petra

Kézilabda fiú: Wágner Alexander

Kosárlabda fiú: Kóthay Balázs

Labdarúgás: Kalapos Konrád György

Az év edzője: Suba László

Az év sportolója: Kozák Luca

Életműdíj: Emődi Tünde

Év női utánpótlás sportolója: Nagy Blanka Virág (vívás) Edző: Serra Bendegúz

Év férfi utánpótlás sportolója: Dobi Gergő (triatlon )Edzői: Pap Zsolt, Dobi Béla

Az év főtámogatója: GSV Kereskedelmi Kft.

A Bárány család által anyagilag támogatott sportolók:

Iván Zsombor (atlétika)

Soós Olivér (kerékpár)

Nagy Emma Dorottya (vívás)

Különdíj: Tóth Réka, Soós Olivér, Vizi Gáspár, Gyetkó Dániel, Dobi Gergő, Dobi Lili, Pusztai Dóra, Csernyánszki Balázs, Török Gergely és Senánszky Petra

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában