Kézilabda

2024.01.31. 09:13

Nem mondott le a válogatottságról Catherine Gabriel

A francia nemzeti csapatban 23-szor pályára lépő kapus örül, hogy a DVSC Schaeflerrel a Bajnokok Ligájában is bizonyíthat.

Tóth Huba Elemér

Catherine Gabriel mindent megtesz a Loki sikeréért

Fotó: Czinege Melinda/Napló-archív

Fájdalmas vereséget szenvedett legutóbb a Bajnokok Ligájában az Odense ellen a DVSC Schaeffler, mely után Catherine Joelle Gabriel a Sport1 TV Harmadik félidő című műsorába látogatott. Petur András műsorvezető azzal fogadta a debreceniek francia kapusát, hogy „nem szabad kétszer ugyanabba a folyóba lépni”, ám a Loki az idei szezonban már sokszor abba a hibába szaladt bele, hogy egy-egy meccs elején sorra kapta a gólokat, és aztán onnan kellett felállni.

– Igen, én is ismerem a mondást, de hirtelen nem is jut eszembe, hogy franciául milyen kifejezéssel használjuk pontosan – kezdte Catherine Gabriel. – Tény, hogy a BL-ben többször is rosszul kezdtünk, melynek az okát nem is tudom igazán megmondani. Az utóbbi időben elég sokat utaztunk, néha a fáradtság is érződött a játékunkon. 

Azonban mindig komolyan vesszük a mérkőzéseket, és legyen szó akármilyen összecsapásról, megteszünk mindent a győzelemért

– hangoztatta a kapus.

Gabriel mindig együttél a játékkal
Fotó: Napló-archív

Energiavámpír

A műsorban aztán arról is szó esett, hogy a meccseken Catherine Gabriel általában többet fut, mint az egy cerberustól elvárható. – A mindennapi életben nagyon dinamikus vagyok, és jól kifejezem az érzéseimet. Ez az intenzitás a mérkőzéseken is látszódik rajtam. Szeretek együtt élni a játékkal, rengeteg energiámmal pedig igyekszem a csapattársaimat segíteni. Olykor úgy is érzem, hogy nekem több terület kell, talán ezért mozgok sokat, és segítem akár feljebb is a többieket. Természetesen feldobna az is, ha az ellenfél kapujába dobnám a labdát, de elsősorban persze a védés a feladatom – mondta.

A DVSC kézisei számára 11 forduló után az is biztossá vált, hogy továbbjutottak a csoportból, és a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában is megmutathatják tudásukat. Gabriel kiemelte, hogy rendkívül boldog, és a motivációjával a folytatásban sem lesz probléma.

 – A csapat a BL-szereplésnek köszönhetően láthatóan folyamatosan fejlődik, nagyon büszke vagyok a csajokra. Mindig a lehető legtöbbet akarjuk kihozni magunkból, és bár a sorozatban a DVSC Schaefflernél jobb erőkből álló együttesek is vannak, ambíciónkkal nincs gond – vélekedett.

Nagy rivalizálás

A stúdióban az is elhangzott, hogy Catherine Gabriel mellett hét olyan francia kapus van, – Cleopatre Darleux (Breszt Bretagne), Camille Depuiset (Metz), Hatadou Sako (Metz), Laura Glauser (CSM Bukarest), Armelle Attingre (WHC Buducsnost BEMAX), Julie Foggea (Breszt Bretagne), Amendine Leynaud (Győri Audi ETO KC) – aki a Bajnokok Ligájában is szerepel, így hatalmas a harc közöttük a válogatott keretbe kerülésért.

A Loki Keti becenévre hallgató hálóőre a francia válogatottban eddig 23 alkalommal szerepelt, a 2019-es Japánban megrendezett világbajnokságon ő lett a torna legjobb statisztikájú kapusa, 81 lövésből 34-et hárított, amely 42 százalékos hatékonyság. A 2021-es, spanyolországi világbajnokságon harmadik számú kapusként ugyan ott volt, de nem lépett pályára.

Gabriel bízik benne, hogyha Debrecenben jól teljesít, ismét meghívást kap majd a válogatottba – az olimpia évében pedig ez még nagyobb presztízzsel bír. – Franciaországnak nagy szerencséje van, hogy ilyen sok tehetséges kapusa van. 

Nagy a verseny közöttünk, ami pedig érdekes, hogy mindannyian mással tudjuk segíteni a csapatot. Kicsit kár, hogy egy ilyen időszakban születtem, mikor ennyi jó hálóőr van, de ez egyben még jobban motivál.

– Már annak is örülök, hogy több mint húsz meccsen szóhoz jutottam. Ugyan nekem is voltak nehezebb pillanataim, de mégis szerencsésnek mondhatom magam azért, hogy a társaim mindig támogattak, és egy igazán jó csapat részese lehettem. Bár egy ideje nem bizonyíthattam a válogatottban, továbbra is arról álmodok, hogy még majd magamra húzhatom a francia címeres mezt – beszélt bizakodóan.

Catherine Gabriel új otthonra lelt Debrecenben
Fotó: KISS ANNAMARIE/Napló-archív

Összetartó franciák

A DVSC Schaeffler kapusa megfogalmazása szerint a Győr kapusa, Amendine Leynaud (Leno) hatalmas legenda, akit nagyon szeretnek és tisztelnek a szurkolók. Második számú kapusként általában Cleopatre Darleux áll a gólvonalra a franciáknál, míg utánuk az utóbbi időben Laura Glauser volt bevetve.

 – Úgy gondolom, hogy jelenleg ez a hierarchia a kapusoknál. Ha közülük valaki esetleg megsérül, akkor talán harmadik számúként más is pályára léphet. Kiváló csapatjátékosokra van szüksége az edzőnknek, és úgy is gondolom, hogy a pályán amiatt is teljesítenek jól, mivel egy nagyon összetartó közösségről beszélhetünk – hangsúlyozott.

Ha a kapus a kispadon ülne, onnan is biztatja a többieket
Fotó: Czinege Melinda/Napló-archív

Új otthonra talált

Gabriel 2022 nyarán érkezett a Lokihoz, látványos bravúrjaival a debreceni szurkolók szívébe hamar belopta magát. Már az első szezonjában a bajnokságban és az Európa Ligában is voltak kiemelkedő mérkőzései, a dvsckezilabda.hu korábbi közlése szerint pedig tavaly az NB I.-ben az övé volt a legtöbb védés, szám szerint 221. A francia játékos elmondása alapján remekül érzi magát a cívisvárosban, így októberben nem véletlenül hosszabbította meg a szerződését 2026-ig.  

Debrecenben mindenki rendkívül sokat tesz azért, hogy folyamatosan fejlődjön a klub, ami számomra nagyon szimpatikus. A francia bajnokságon is ki akartam magam próbálni, döntésem azóta sem bántam meg, hogy külföldre tettem át a székhelyem.

– Érkezésemkor Planéta Szimonetta minden téren nagyon sokat segített, fordított, amely megkönnyítette a beilleszkedésem. A magyar liga a világ egyik legerősebbje, éppen ezért folyamatosan tudok fejlődni is. A nyelvet azonban még továbbra sem tudtam elsajátítani, bízom benne, hogy majd ebben is előrébb jutok. Az NB I.-ben több francia játékossal is jó kapcsolatot ápolok, már csak ezért is még otthonosabban érzem magam.

Mint ismert, Vámos Petra 2024 nyarától a francia Metz csapatában folytatja pályafutását. A Sport1 műsorában Gabriel arról is szót ejtett, hogy jelenlegi csapattársával minden gondolatát megosztotta. – Nyilván kikérte a véleményem Vámosz. Szerintem nagyon jól fogja érezni magát, és ki tud majd teljesedni a csapatban. Szerintem mindenki számára jó, ha kipróbálja a légiós életet. Annyi biztos, hogy én itt most nagyon jól érzem magam, és minden erőmmel azon vagyok, hogy a DVSC-t minél több védéssel segítsem – zárta Catherine Gabriel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában