Vádemelés

2024.05.22. 09:45

Fiatalkorúak rabolhattak ki egy hajdúböszörményi idős férfit

A három fiatal a vádirat szerint a saját lakásában ütlegelte az idős férfit, majd élelmiszert és pénzt vittek el tőle. A vádlottak ellen rablás és más bűncselekmény miatt emeltek vádat.

Haon.hu

Kattant a bilincs a gyanúsítottak kezén

Forrás: Illusztráció / MW-archív

A vádirat szerint a vádlottak barátok, 2022. december 21-én együtt szórakoztak egyikük hajdúböszörményi otthonában. Ekkor közösen megállapodtak abban, hogy bemennek a közelben lakó, egyedül élő idős sértetthez és tőle pénzt, értéktárgyat fognak megszerezni akár erőszak alkalmazása útján is - olvasható a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség rablásról szóló közleményében. 

Fahasábokkal dobálták a sértettet

Mint írják, a vádlottak a megállapodást követően 2022. december 21-én 22 óra körül elmentek az idős férfi házához, a kiskaput kézzel benyomták és valamennyien bementek az udvarra. Két fiatalkorú elkezdte kézzel befeszíteni a ház bejárati ajtaját, míg harmadik társuk az udvaron várakozott és figyelt.

A sértett a zajokra felébredt, kinyitotta az ajtót, kérdőre vonta a vádlottakat, majd felszólította őket arra, hogy távozzanak az udvaráról. Ekkor azonban a két fiatalkorú a közelben talált, felaprított fahasábokkal kezdte el dobálni a sértettet, aki azokban megbotlott és hanyatt esett. A két vádlott bement a sértett után a házba, az idős férfit megfogták és a szekrénynek lökték. Ezután a sértettet tovább lökdösték, aki az ágyra esett. A vádlottak egyike lefogta a sértett két karját, majd vádlott-társa ez idő alatt átkutatta a ruházatát és abból kivette a 80 ezer forint készpénzt. Ezután a sértettet otthagyták, azonban a lakásból még magukhoz vettek egy mobiltelefont és különféle élelmiszereket, majd az udvaron várakozó társukkal együtt elhagyták a helyszínt.

A két fiatalkorú bántalmazása következtében a sértettnek testszerte 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülései keletkeztek. A férfi életkoránál fogva a bűncselekmény elhárítására korlátozottan képes személynek minősül

– emelték ki a közleményben

A vádlottak által okozott 90 ezer forint kárból a mobiltelefon 5 ezer forint értékben lefoglalás és a sértettnek történő kiadás útján megtérült.

Az ügyben a nyomozást a Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság folytatta le.

Rablás miatt is felelniük kell

A Debreceni Járási Ügyészség a sértettre rátámadó és tőle értékeket megszerző két vádlott ellen társtettesként, csoportosan, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és társtettesként, erőszakkal, éjjel, csoportosan elkövetett magánlaksértés bűntette miatt, míg az udvaron várakozó harmadik vádlott ellen bűnsegédként elkövetett ugyanezen bűncselekmények miatt emelt vádat a Hajdúböszörményi Járásbíróságon. 

A vádirat mértékes indítványként azt rögzítette, hogy a sértettet bántalmazó és értékeit elvevő két fiatalkorú vádlottat a járásbíróság 2 év fiatalkorúak börtönbüntetésére ítélje és 2 évre tiltsa el a közügyek gyakorlásától, illetve 3 év javítóintézeti nevelésre ítélje, míg a figyelő szerepet betöltő harmadik vádlottat 1 év végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett fiatalkorúak börtönbüntetésére ítélje és mindhárom vádlott vonatkozásában rendeljen el vagyonelkobzást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában