Eredményt hirdettek

2023.12.05. 19:15

Óriási elismerés, Ezüstgerely-díjat kapott a debreceni fotós

A Hajdú-bihari Napló egykori fotóriportere, Czeglédi Zsolt a profik kategóriájában érdemelte ki az elismerést.

Haon.hu

Két kategóriában hirdettek győztest idén az Ezüstgerely Művészeti Pályázaton, melynek díjait kedden a margitszigeti Holdudvar Rendezvényházban adtak át – számolt be az MTI.

A díjazottak és a bírálóbizottság tagjai az Ezüstgerely Művészeti Pályázat díjátadóján a margitszigeti Holdudvar Rendezvényházban. Az első sorban Czeglédi Zsolt, az MTI/MTVA fotóriportere, a profi kategória első helyezettje (b4), hátul Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára (j6). MTI/Hegedüs Róbert
A díjazottak és a bírálóbizottság tagjai az Ezüstgerely Művészeti Pályázat díjátadóján a margitszigeti Holdudvar Rendezvényházban. Az első sorban Czeglédi Zsolt, az MTI/MTVA fotóriportere, a profi kategória első helyezettje (b4), hátul Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára (j6) 
Forrás: MTI/Hegedüs Róbert

A Nemzeti Sportügynökség által kiírt nyílt pályázatra az atlétikát és annak mozgásformáit ábrázoló fotókkal, videókkal lehetett nevezni. A fődíj pedig egy-egy millió forint a professzionális, 500 ezer forint az amatőr kategóriában.

Ennek a pályázatnak kettős küldetése volt, egyrészt szerettük volna a sport által megszólítani a művészeket, azokat a művészeket, akik ezeket a fantasztikus pályamunkákat megalkották. A másik pedig, hogy ezzel az Ezüstgerely-pályázattal szerettük volna elérni, hogy a gyönyörű művészeti alkotások által megszólítsuk honfitársainkat, és közelebb vigyük hozzájuk a sportot

- mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, aki egyben a bírálóbizottság elnöke.

Két győztes a profik között

Az egyfordulós, országos, online fotó- és videópályázat témája az atlétika. Ennek egyik apropóját az augusztusi budapesti világbajnokság adta, a másikat pedig a sportág mindennapos  mozgásformái, a gyaloglás, a futás.

Nagyon jó volt látni a kreativitást a képekben - mondta Szalmás Péter MOB Nívódíjas, Gyulai-díjas sportfotográfus, az előző év Ezüstgerely-díjasa, utalva arra, hogy az atlétikai pályák és versenyek adottságai miatt a fotósok nem tudtak mindig onnan dolgozni, ahonnan szerettek volna.

Szavai szerint a professzionális kategória első helyének odaítélése heves vitákat váltott ki a bírálóbizottság körében, ezért idén két győztest hirdettek.

Az egyik fődíjat Czeglédi Zsolt, az MTI/MTVA fotósa kapta meg. Mónus Márton, az MTI/MTVA külső munkatársa dicsérő oklevélben részesült.

CM20231102_Czeglédi Zsolt_Derencsényi István_sportfotók_HAON (11)
Czeglédi Zsolt
Forrás: Czinege Melinda

A pályázat szakmai együttműködő partnere a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a díjtárgyakat pedig Szenteczki Boldizsár tervezte.

A pályamunkákat január közepén az Allee Bevásárlóközpontban lehet majd megtekinteni.

Az idei díjazottak

Amatőr fotóalkotás kategória

Ezüstgerely-díj: Vecseri Ferenc
2. helyezés: Hidvégi János Gábor
3. helyezés: Jakabházy Miklós
Különdíj: Lehotzky István
Dicsérő oklevél: Váry Nilla, Szabó Zoltán

Profi fotóalkotás kategória (80 egyéni és 40 sorozatkép)

Ezüstgerely-díj: Czeglédi Zsolt
Ezüstgerely-díj: Ruzsa István
2. helyezés: Ambrus László
3. helyezés: Balogh Dávid
Dicsérő oklevél: Balogh Dávid, Rózsa Tamás, Mónus Márton

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában