Kosárlabda

2023.10.21. 20:33

Csak egyszer vezetett a DEAC a Körmend ellen, de pont a legjobbkor

Ötpontos győzelmet aratott a DEAC kosárlabdacsata a Tippmix Férfi NB I. A 4. fordulójában az EGIS Körmend együttese ellen. Mócsán Bálinték az első félidőben már 18 pontos hátrányban is voltak, de a fordulás után varázsütésre megváltozott a játékuk, folyamatosan közelebb kerültek riválisukhoz, a végjátékban pedig a maguk javára fordították a mérkőzést.

Haon.hu

Forrás: deac.hu

Változtatott az első három fordulóban megszokott kezdőötösén Andjelko Mandics a klubhonlap beszámolója szerint: Neuwirth Bence helyett ezúttal Hőgye Patrik volt ott a feldobásnál Buljevics, Williamson, Mócsán és Edwin mellett. A DEAC ezúttal is beragadt a rajtnál, a lassú és vontatott támadásoknak köszönhetően a Körmend fokozatosan ellépett a cívisvárosaiktól, s mivel az első hat percben egyedül Hőgye tudott mezőnykosarat szerezni hazai részről, így hamar két számjegyű lett a differencia (3-14). Időkéréssel és cserékkel igyekezett rendezni a sorokat a Debreceni Egyetem, Buckles tempójával megkezdték a zárkózást, majd Edwin volt eredményes kétszer is betörésből, de a negyed végén is nyolcpontos vendégvezetést mutatott az eredményjelző.

A második negyed kezdetén Drenovac is megkezdte a pontgyártást, majd Tolbert zsákolása után Williamson is elemi erővel húzta a gyűrűbe a labdát. Buckles duplájával már csak négy volt közte, de a Körmend egy triplával és egy kettő plusz egyes akcióval szempillantás alatt újra meglépett tízzel (18-28). Büntetőkkel éppen tarthatta volna a lépést a fekete-fehér alakulat, ám az első tíz kísérletükből mindössze hármat tudtak a helyére küldeni. A folytatásban Tolbert és Cook vezérletével tovább növelték előnyüket a vasiak, előbbi már az első félidőben dupla-dupláig jutott.

A teljesen impotens támadójátékot könyörtelenül megbüntették a vendégek, így hiába zárta Buckles kosara a félidőt, a DEAC tizenhat pontos hátránnyal mehetett az öltözőbe (28-44).

És akkor jött a fordulat

A fordulás után sokkal összeszedettebb volt a hajdúságiak játéka, érzethetően feljavult a védekezésük, a támadásokban pedig az egyénieskedést felváltotta a csapatjáték, így Williamson triplája, illetve Buljevics és Drenovac zsákolásai után hamar tízen belülre zárkóztak (41-47). Djogo triplája sem törte meg a DEAC lendületét, Buljevics aktív palánk alatti játéka után Kocsis Tamás második időkérését is kénytelen volt elhasználni (46-50). A folytatásban újra saját maga ellensége lett a debreceni alakulat, rengeteg második esélyt hagytak ellenfelüknek, az elkerülhető kosaraknak köszönhetően újra tízre nőtt a körmendi fór. A negyed utolsó perceiben Drenovac és Edwin lépett elő vezérré, utóbbi faulttal együtt értékesített ziccere zárta a játékrészt, így hosszú idő után újra látótávolságon belül voltak a csapatok (55-58).

A záró felvonás kezdetén az addig haloványabb Durázi sorozatban három kosarat is jegyzett, Mócsán büntetővel és Buljevics centerezésével azonban tartotta a lépést a Mandics-csapat (60-64). Drenovac kosarával már csak kettő volt közte, sőt négy perccel az órán Buljevics zsákolásával egyenlített is a DEAC, apró szépséghiba, hogy a kosarat végül támadóhiba miatt érvénytelenítették a játékvezetők. Cook napolta el az egyenlítést két büntetővel, ám Williamson egypontosai és Drenovac triplája után két perccel a vége előtt a mérkőzés során először Drenovac hármasával átvette a vezetést a házigazda (71-70).

Az utolsó percekben is kiválóan zárt a debreceni védelem, nem is kaptak már több kosarat a hátralévő időben, így Edwin és Drenovac pontjai végül lezárták a mérkőzést.

A tények

DEAC – EGIS Körmend 75-70 (12-20, 16-24, 27-14, 20-12)

DEAC: EDWIN 18, Hőgye 2, Mócsán 8, Williamson 9/3, BULJEVICS 15 csere: DRENOVAC 17/3, Kenéz, Buckles 6, Ságodi, Neuwirth. Vezetőedző: Andjelko Mandics.

Körmend: COOK 24/3, Takács 6, Djogo 7, Carter 4, TOLBERT 19 csere: Kiss 3/3, Doktor 1, Durázi 6.. Vezetőedző: Kocsis Tamás.

Andjelko Mandics: Gratulálok mindkét csapatnak, jól játszott a Körmend, mi viszont teljesen el voltunk veszve fejben az elején, sok kihagyott dobásunk volt, ezek mind a nem megfelelő koncentrációra utalnak. A második félidőben javult a játék, mindössze huszonhat pontot kaptunk, sokkal jobban védekeztünk és a támadás is jobban ment, így kell kosárlabdázni. Profik vagyunk, a jövőben muszáj a kezdetektől fogva erősen játszanunk, hisz így uralhatjuk az egész mérkőzést. Örülök a győzelemnek, biztos vagyok benne, hogy úgy is tudunk játszani, ahogy itt a második félidőben, csak át kell törnünk a fejekben lévő gátat.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában