OTP Bank Liga

2023.09.23. 19:04

Szerencsétlen Loki, könyörtelen Diósgyőr: a DVTK nyerte a keleti derbit

A miskolci gárda kíméletlenül kihasználta a debreceni hibákat, a DVSC pedig rengeteg helyzetet kihagyott.

Bakos Attila

Bárány Donát (középen) nagyot küzdött, gólt is lőtt, de ez nem volt elég a pontszerzéshez | Forrás: Kovács Péter/NS

Az OTP Bank Liga három hetes szünetét követően a Debreceni VSC a Diósgyőr otthonába látogatott a 7. fordulóban, szombaton délután. A Loki listavezetőként érkezett Miskolcra, a DVTK pedig az ötödik helyen állt a fordulót megelőzően, azonban mindössze két pont volt csak a különbség az együttesek között. Ez jól mutatja, hogy mennyire szoros a csata az élmezőnyben a dobogós helyezésekért.

A DVSC kezdőjében több változtatást is eszközölt Szrdjan Blagojevics az előző bajnokihoz képest. Visszatért a felgyógyuló Ferenczi János, Megyeri Balázs viszont nem állhatott rendelkezésre kisebb sérülése miatt, helyette Marko Milosevics állt a kapuban.

Az összecsapás természetesen fantasztikus hangulatban kezdődött, már csak azért is, mert a két szurkolótábor barátsága messze földön híres, közös főzéssel és koreográfiával is készültek a keleti derbire. A jó kapcsolat jeleként pedig Szergej Kuznyecov és Szrdjan Blagojevics is egy-egy erre az alkalomra készült pólót viseltek, amelyen mind a két klub címere ott volt.

Sentic remekelt

Lendületesen kezdtek a felek, az elsőként Karlo Senticnek kellett hárítania Dzsudzsák Balázs egészen távoli, de annál kellemetlenebb próbálkozásánál. A horvát kapus majdnem bele is sérült a mutatványba, mert nekiesett a kapufának, de néhány perc ápolást követően folytatni tudta. Nem sokkal később Bárány Donát fordult szenzációsan a védőjéről és tüzelt a léc alá, de Sentic ezúttal is remekül védett. 

A játékrész közepéhez érve jutott el először a kapuig a hazai együttes, Pernambuco villant meg, de Milosevics hárított, Edomwonyi ismétlés aztán fölé szállt. A 31. percben azonban már nem tudott közbeavatkozni a szerb kapus. Lukács Dánial a bal szélről tekert középre, ahol egészen üresen érkezett a diósgyőri csapatkapitány, Holdampf Gergő és közelről a hálóba passzolt. Remekül kezdett a Loki, viszont a bekapott találatot követően nem talált vissza ahhoz a ritmushoz, amelyben futballozott az első fél órában.

A szünet előtt azonban feljavult a debreceni játék, Loncsar közeli lövését és Lagator fejesét is védte Sentic. Azonban, ahogy az lenni szokott egy ellentámadás végén Pernambuco megduplázta előnyét a DVTK. Volt miről beszélnie Szrdjan Blagojevicsnek az öltözőben.

Nemcsak szavakkal, hanem cserékkel is próbálta felrázni együttesét a szerb mester, Kiziridisz és Domingues lejött, Bódi Ádám és Szécsi Márk pedig beálltak. Érdekesség, hogy utóbbi már évek óta 88-as számmal játszott, még a legutóbbi bajnokin is, azonban ezúttal 77-es számmal a hátán futott ki a pályára. A félidő kezdését követően nem sokkal Bárány ziccerben indulhatott volna a hazai kapura, de a debreceni nevelésű Szatmári Csaba lerántotta őt. A játékvezető szerint csak sárga lapot ért az eset, pedig láttunk már ilyenért pirosat is. 

Megszerezhette volna harmadik gólját is a miskolci gárda, amikor Milosevics bizonytalankodott –, bár Lukács kétes körülmények között szerelte őt – a hazai támadó azonban elkapkodta a lehetőséget és az üres kapu fölé lőtt. 

Nem sokkal azután, hogy a Diósgyőr lezárhatta volna a meccset, ezúttal a Loki szerzett gólt az ellenfél egy elpuskázott esélye után. Bódi passzából Ferenczi jutott el az alapvonalig, akinek a visszatett labdáját Bárány zseniális mozdulattal sarkalta a hazaiak kapujába. Ezzel a 64. percben szépített a DVSC.

Hiába volt nagy a nyomás

Igyekeztek lendületben maradni a piros-fehér mezesek, Bárányt ismét Ferenczi kereste egy beadással, de a fiatal támadó akrobatikus mozdulattal a kapu mellé tudott csak lőni. A két mester igyekezett cserékkel kevergetni a kártyákat és frissíteni csapataikat a hajrá kezdete előtt. A debreceni gárdán egyértelműen látszott, hogy nem akar pont nélkül hazatérni. A miskolciak fáradni látszottak, a Loki viszont egyre nagyobb nyomást gyakorolt rájuk. Sentic több mint 10 védést mutatott be a mérkőzés során és még a kapufa is segített a horvát kapusnak Loncsar lövésénél. 

Még az utolsó percek is rendkívüli izgalmakat hoztak, folyamatosan rohamoztak a DVSC futballistái, azonban ahogy már ezen a meccsen nem először a kihagyott helyzeteket megint megbüntette a Diósgyőr. Ezúttal szerencsés labdaszerzést követően a csereként beállt Acolatse lőtte ki a hosszú sarkot végérvényesen eldöntve a találkozót. 

Több olyan szakasza is volt a keleti derbinek, amikor a Loki jobban játszott mint az ellenfele, de a hazaiak sokkal precízebben használták ki a debreceni hibákat, ezzel 3–1-re megnyerték az egészen szórakoztató és remek hangulatban zajló mérkőzést. 

A tények

OTP Bank Liga, 7. forduló
Diósgyőri VTK–Debreceni VSC 3–1 (2–0)
Miskolc, DVTK Stadion, 9500 néző. Vezették: Berke Balázs (Vígh Tarsonyi Gergő, Hováth Zalán)
DVTK: Sentic – Gera D., Szatmári (Csorbadzsijszki 76.), Bárdos, Stephen – Vallejo, Holdampf (Klimovics 76.) – Pozeg Vancas – Pernambuco (Acolatse 60.), Edomwonyi (Jurina 60.), Lukács D. (Jurek 90.) Vezetőedző: Szergej Kuznyecov.
DVSC: Milosevics – Kusnyir, Lagator, Romancsuk, Ferenczi – Ojediran, Loncsar – Kiziridisz (Bódi 46.), Dzsudzsák, Domingues (Szécsi 46.) – Bárány (Majdevac 78.). Vezetőedző: Szrdjan Blagojevics. 
Gól: 1–0 Holdampf (31.), 2–0 Pernambuco (45+1.), 2–1 Bárány (64.), 3–1 Acolatse (90+2.)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában