Kézilabda

2023.08.08. 12:31

Szilágyi Zoltán lehet július hónap utánpótlásedzője

Nem lenne csoda, ha a DVSC vezetőedzőjét választanák a legjobbnak, hiszen nemrégiben a junior leány kézilabda-válogatottal nyert Eb-aranyat.

Haon.hu

Szilágyi Zoltán is jó eséllyel pályázik a díjra

Forrás: Napló-archív

Fotó: Czinege Melinda

A Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria alkotta kuratórium megnevezte A hónap utánpótlásedzője díj júliusi kiírásának három jelöltjét. Az elismerésre Juhász Zsolt vízilabda-, Sirkóné Kocsis Márta úszó- és Szilágyi Zoltán kézilabdaedző aspirál; a győztes kilétére az alapítók voksolását követően derül fény.

A hónap utánpótlásedzője díj odaítélésekor figyelembe veszik az adott időszak világversenyein, nemzetközi eseményein, legjelentősebb hazai viadalain, bajnokságain elért eredményeket, de a díjra történő jelölésnél ugyancsak döntő szempont volt a kiválasztott szakmai múltja, megfelelő edzői végzettsége, példaértékű nevelőmunkája. A díjazottakról a három alapító szervezet képviselőiből álló kuratórium hamarosan dönt – olvasható az utanpotlassport.hu-n.

Szorgalom és alázat kell

Szilágyi Zoltán a junior leány kézilabda-válogatott 50 éves szövetségi edzője, a felnőtt női NB I-ben szereplő DVSC Schaeffler csapatának vezetőedzője több mint húsz éve, 2001-ben kezdett edzősködni Dabason, eleinte kezdő csoportú gyerekekkel foglalkozott, akiket végül egészen a felnőtt korosztályig elkísért. A dabasi férfi NB I/B-s kézilabdacsapat irányítását 2007-ben vette át, nyolc és fél éven át volt az együttes vezetőedzője. Vácra 2016-ban került, ahol öt éven át dolgozott az élvonalbeli női csapattal. Ezt követően Debrecenbe költözött; a női élvonalban szereplő DVSC-nél a harmadik évadát kezdi az ősszel. A hajdúságiakkal a 2022/23-as bajnokságban és Magyar-kupában egyaránt bronzérmet szerzett, az eggyel korábbi kiírásban szintén odaért a csapatával a bajnoki dobogó alsó fokára. A Debrecennel és a Váccal is megjárta az Európa-ligát. A junior leány kézilabda-válogatottat 2022 szeptembere óta irányítja szövetségi edzőként. Júliusban sorozatban harmadik alkalommal nyerte meg az U19-es kézilabda Európa-bajnokságot a magyar junior leányválogatott, amely a romániai kontinensviadalon hibátlan teljesítménnyel, hét győzelemmel szerezte meg az aranyérmet. A Szilágyi Zoltán irányította fiatalok a döntőben a félidei háromgólos hátrányból felállva 35–26-ra verték a dánokat. Az Eb legjobb játékosának az irányítót Simon Petrát választották, a torna csapatába pedig a kapus Zaj Klára is bekerült.

Szilágyi Zoltán a szakmájával kapcsolatban a következőket mondta: „Mindig azok az utánpótláskorú játékosok jutnak el a legtovább, akikben megvan a megfelelő szorgalom és alázat. Ez még a tehetségnél is fontosabb. A hozzáállásnak a kialakításában pedig az edzők is kulcsszereplők. Ha különbséget kellene tenni a felnőtt és a korosztályos közeg között, akkor azt mondanám: az utánpótlásban talán még több támogatásra van szükségük a játékosoknak a pályán és azon kívül is.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában