Kézilabda

2023.07.14. 20:44

Románia is kipipálva, Szilágyi Zoltán csapata bejutott a döntőbe az Eb-n

A magyar női junior kézilabda-válogatott bejutott a korosztályos Európa-bajnokság döntőjébe, miután az elődöntőben 34–26-ra legyőzte a házigazda Romániát.

Haon.hu

Újabb csodás sikerével a döntőbe jutott a magyar juniorválogatott

Forrás: mksz.hu

Magyarország kezdte támadással az elődöntőt a házigazda Románia elleni elődöntőben, Simon Petra pedig gondoskodott az első gólról is a zsúfolásig telt sportcsarnokban (1–0). A román csapat egy pillanatra átvette a vezetést (3–2), de Gém Léna találatával már újra Szilágyi Zoltán csapatánál volt az előny (4–3). 

Valósággal izzott a sportcsarnok, a román szurkolók elképesztő hangulatot teremtettek.. Románia védekezése a középső területekre koncentrálódott, így Gém után Szabó Anna is beköszönt a baloldalról (6-5), de az ellenfél egyenlíteni tudott, majd két elpuskázott támadás után a vezetést is átvette (6–7) – olvasható az m4sport.hu oldalon.

A 10. percre kétgólos előnybe került Románia (6–8). Magyarország igyekezett tartani a lépést: Simon jó védekezése után – belemenést harcolt -, támadásban betalált és kiegyenlített, majd a kapuba frissen beálló Zaj Klára védése után Farkas Júlia góljával visszavette a vezetést a csapat (10–9).

Zaj beállása új erőt adott, hétméterest hárított, majd fejbe találták, amiért természetesen járt a kiállítás a románok játékosának, így a 18. percre, Csernyánszki Liliána góljával már hárommal vezetett a juniorválogatott (13–10). A románok megtörték ötperces gólcsendjüket, de tovább tudta növelni előnyét a magyar csapat (15–11), ezután egy fordulópont következett. A játékvezetők rendre az Eb-házigazda javára ítéltek a kétes szituációkban: többször büntetőt ítéltek a románoknak és kétperces kiállítással sújtották a magyarokat. Másfél perc volt hátra az első játékrészből, amikor az ellenfél egyetlen gólra zárkózott (18–16), a szünet előtti utolsó találatot azonban Kostyó Panni szerezte, így 18–16-os magyar vezetéssel cseréltek télfelet a csapatok.

Sima lett a vége

Zaj védésével, majd Simon góljával indult a második 30 perc, de magyar hibákkal folytatódott a mérkőzés. Eladott labda és rontott lövések következtek, Románia pedig kiegyenlített a 37. percben (21–21). A vezetést azonba nem engedte ki kezei közül a magyar csapat: Simon betalált, majd büntetőt harcolt ki, melyet Csernyánszki értékesített kegyetlenül (23–21).

Csíkos Luca szép betörése után már hárommal vezetett Magyarország a 40. percben (24–21), Románia nem tudott gólt szerezni, Csernyánszki pedig egy újabb hétméterest váltott gólra. Románia szövetségi edzője időt kért, hogy megállítsa a magyar csapat jó szériát és belevariáljon egy kicsit a játékba, amire nagy szüksége is volt csapatának, hiszen ekkor már 6 perce nem szerzett gólt. Az időkérés után gólt szerzett Románia, Csernyánszkit pedig kiállították a játékvezetők (25–22).

Az emberhátrány sem tudta megtörni a magyarokat, 2-1-re megnyerték ezt a kétperces időszakot, így nemcsak tartani, de növelni is tudták előnyüket (27–23). A 45. percre mindkét korosztályos válogatott fáradni kezdett, több hiba csúszott a játékba, de Farkas betörése után, majd Papp Dorka góljával tovább növelte előnyét Szilágyi csapata (29–24).

Ötgólos magyar vezetésnél kezdődött az utolsó 10 perc, de kissé megállt a csapatok góltermelése. Románia büntetőből tudta megtörni a két csapat ötperces gólcsendjét (29–25). Szilágyi időt kért, Csíkos pedig kétszer is betalált átlövésből (31–25), és már csupán négy perc volt hátra az elődöntőből, amikor hattal lépett el a magyar juniorválogatott.

Az utolsó percekben jól gazdálkodott az idővel és előnyével a csapat, és a házigazda ellen is győzni tudott, így hibátlan mérleggel menetelt a korosztályos Európa-bajnokság döntőjébe. Magyarország 34–26-ra győzte le Romániát és várhatja a vasárnap 18.45-kor kezdődő döntőt Dánia ellen.

A mérkőzés legjobb játékosának Farkas Júliát választották, aki mind a 6 lövését gólra váltotta és számos gólpasszal segítette a csapatot.

A tények
Női U19-es Európa-bajnokság, elődöntő
ROMÁNIA–MAGYARORSZÁG 26–34 (16–18)
Pitesti, játékvezetők: Jovic, Arnautovic (bosnyákok). 
ROMÁNIA: Andrei, Cristea, Neagu (kapusok), Boiciuc 9 (5), Borcan, Brindusa, Danciu 1, Florea, Geamanu, Grigore 3, Lixandroiu 5 (2), Maxim, Mihai 5, Mohamed 3, Pavel, Romaniuc. Szövetségi edző: Simona Maior-Pasca.
MAGYARORSZÁG: Imre, Zaj (kapusok), Csernyánszki 3 (2), Csíkos 7, Farkas 6, Gém 2, Kostyó 1, Kovalcsik 1, Kövér, Makó, Panyi, Papp 1, Simon 8 (1), Szabó Anna 3, Szabó L. 1, Varga 1. Szövetségi edző: Szilágyi Zoltán.
Kiállítások: 6, ill. 12 perc.
Hétméteresek: 8/7, ill. 3/3.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában