U19-es kosárlabda-vb

2023.07.02. 14:37

Vereséggel búcsúztak a magyarok a vb-től

A libanoni válogatott legyőzte a mieinket az U19-es fiú kosárlabda-világbajnokság utolsó napján, ezzel Magyarország a 16. helyen végzett a tornán.

Tóth Patrikék (pirosban) küzdöttek, de vereséggel búcsúztak a világbajnokságtól | Forrás: Czinege Melinda

Az utolsó napjához érkezett a debreceni U19-es fiú kosárlabda-világbajnokság, amelyen a magyar válogatott a 15. helyért léphetett pályára Libanon ellen vasárnap kora délután – portálunk ezúttal is jelen volt az összecsapáson. A Főnix Arénába ismét sokan látogattak, hogy szurkoljanak a srácoknak. A mieink első két csoportmérkőzésüket megnyerték, azóta viszont négy vereséget szenvedtek. Az ázsiai együttes eddig mind a hat meccsét elveszítette, mind a két gárda hajtott tehát arra, hogy szépen búcsúzzon a tornától. 

A srácok kilenc nap alatt már a hetedik összecsapásukat játszották, ráadásul a korai időpont miatt a szombati összecsapást követően csupán 16-17 órával később már kezdődött is vasárnapi találkozó. Ezért érthető módon kissé fáradtnak tűntek a játékosok, több figyelmetlenség is becsúszott a védekezésbe. Támadásban sem igazán találták a jó megoldásokat a nemzeti együttes tagjai, talán az utolsó percekre pörögtek fel egy kicsit a srácok, az első negyed végén 23–18-ra vezetett Libanon. 

A második negyedben nagyon ritka pillanatok egyikének lehettünk szemtanúi, hiszen a DEAC mind a három akadémistája együtt volt a pályán. Egy szépen kidolgozott akció végén pedig megszerezte első pontjait a vb-n Várszegi Ádám egy tökéletes hármasból. A vendég együttes időnként egészen tetszetős támadásokat vezetett, amiket nem tudtak lekövetni Váradi Kornél tanítványai. A nagy szünetre maradt az ötpontos különbség, 38–33-as libanoni vezetésnél mentek pihenőre a csapatok.

A folytatásban, amikor már úgy tűnt, hogy kiegyenlíthetnek a mieink, megint egy jobb szériát produkált a vendég gárda, de mieink nem engedték, hogy nagy különbséget alakítson ki az ellenfél. Az egyenlítésért hiába küzdött azonban a nemzeti együttes, folyamatosan hátrányban játszott. Ráadásul rövid időn belül Ságodi Róbertet és Schmera Gergelyt is sérülés miatt kellett lecserélni. A harmadik játékrész vége előtt többször is ugyanazzal a figurával járt túl a libanoni gárda a mieink eszén, így 56–44-es vezetéssel várhatták a záró etapot.

A magyar srácoknál az akarattal és a lelkesedéssel nem volt gond, a dobások hatékonyságával már annál inkább. A kispad és a közönség is hajtotta a válogatottat az utolsó percekben, azonban a libanoniak egyszerűen nem engedték közelebb ellenfelüket. A találkozó végül is a mieink 73–66-os vereségével végződött, ami egyben azt is jelentette, hogy Magyarország a 16. helyen végzett a világbajnokságon. 

Bakos Attila

A tények

U19-es fiú kosárlabda-világbajnokság, 15. helyért
Libanon–Magyarország 73–66 (23–18, 15–15, 18–11, 17–22)
Debrecen, Főnix Aréna.
Libanon: Samra 10, Slemain, Mansour 4/3, Naba, A. R. Sabbagh 8/3, Assaf 8, Kozah, Nasr 5/3, Rtail 11/3, A. Sabbagh 3, Salam, Zamatta 24. Edző: Charbel El Bach.
Magyarország: Csendes 10/6, Meszlényi 6, Csátaljay 2, Hajdu 7/3, Várszegi 3/3, Schmera 4, Pleesz 2, Tóth P., Cseh 8/3, Ságodi 12/3, Hegedűs, Csuti 12/3. Edző: Váradi Kornél. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában