Bocskai-emlékverseny

2023.02.11. 17:54

Nem született magyar arany a Bocskain – fotókkal

A szombati napon mind a két honi versenyző alulmaradt a döntőjében.

Virbán Gábor (balra) ezüstérmet szerzett | Forrás: Kiss Annamarie

Elérkezett a 67. Bocskai István Nemzetközi Emlékverseny az utolsó napjához, amelyen a férfiak mezőnyében rendezték meg a döntőket. A női 57 kg-os súlycsoport fináléja is átkerült szombatra, ebben a párharcban Szűcs Szabinának szurkolhattunk az angol Olivia Holmes ellen. A másik honi bokszoló pedig az 54 kg-os Virbán Gábor, akinek az üzbég Oybek Juraev volt az ellenfele.

Az első összecsapás előtt Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere és Kurtucz Csaba, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖKSZ) elnöke köszöntötte a vendégeket, a versenyzőket és a szurkolókat.

A megnyitót követően nem sokkal ringbe lépett az első összecsapás két főszereplője, Szűcs Szabina és Olivia Holmes. Az angol bunyós remekül kezdte az első menetet, a Vecsés SE versenyzője több pofonba is belenézett, azonban ellenfelét kétszer is figyelmeztette a bíró.

Az ütközet további részében rendkívül kiegyenlített csata zajlott, alaposan elfáradt mind a két öklöző. A szoros meccset végül az angol sportoló nyerte. 

A nap negyedik mérkőzésén az 54 kg-os döntőben Virbán Gábor az üzbég Oybek Juraevvel csapott össze. Nem finomkodtak a felek, azonnal egymásnak estek már az első másodpercekben. Kezdetben kiegyenlített küzdelmet láthatott a közönség, a második és harmadik menetben azonban jobban ment az üzbég ökölvívónak.

Juraev igyekezett nem hagyni bokszolni Gábort, akit sokszor befogott és magához szorított. Az üzbég taktikája sikeresnek bizonyult, mert a végén pontozással ő nyerte meg az aranyat.

Ez egyben azt is jelentette, hogy az idei Bocskain nem született magyar győzelem.

Kurtucz Csaba, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖKSZ) elnöke | Forrás: Napló-archív

Az arany elmaradt tehát, azonban érmeknek így örülhettünk. Szeleczki Lilla, Akilov Filip és a DVSC versenyzője, Bernáth Attila egy-egy bronzmedállal lettek gazdagabbak, Szűcs Szabina és Virbán Gábor pedig ezüsttel térhettek haza. Az utolsó honi érdekeltségű finálét követően Kurtucz Csaba, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke értékelt a HAON-nak.

Nem élem meg csalódásként, hogy nem sikerült aranyat szereznünk, hiszen a srácok remekül helytálltak. Ki kell hangsúlyozni, hogy nagyon erős mezőny gyűlt össze az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban, a legnagyobb boksznemzetek képviseltették magukat.

A legfontosabb, hogy az olimpiai kvalifikációs versenyeken teljesítsünk jól, ez egy állomás volt a felkészülésben. Le fogjuk vonni a konzekvenciákat és építkezünk tovább – mondta.

A szakember kiemelte, hogy Debrecen városa mindig kiválóan rendezi meg a Bocskaikat és nem volt ez másképp most sem. – Azt lehet mondani, hogy ez egy „giga” verseny volt rengeteg nevezővel, úgyhogy hálásak vagyunk a városnak, hogy ilyen mértékben támogatja a szövetségünk munkáját – fogalmazott.

Kurtucz Csaba szeretné, hogy legalább 2 magyar sportolójuk ott legyen majd a párizsi olimpián 2024-ben, de úgy véli akár négy ökölvívónak is esélye lehet kijutni. –

 

Az egyik versenyző, akivel számolunk az a DVSC Bernáth Attilája. Minden segítséget meg akarunk neki adni ahhoz, hogy a kavilifikációs viadalokon a legjobb formában legyen

– hangsúlyozta az elnök.

Szabó Sándor, a DVSC Boxing elnöke | Forrás: Napló-archív

A DVSC Boxing két ökölvívója lépett ringbe az idei Bocskain, egyikőjük a már előbb említett Bernáth Attila, a másik pedig Bernáth László. Az ő teljesítményük kapcsán Szabó Sándor, a klub elnöke beszélt portálunknak. – Attila két nagyon nehéz meccsen volt túl az elődöntőt megelőzően és elfáradt. Így is nagyon szoros meccset vívott német ellenfelével, aki később meg is nyerte a tornát. Szerintem senki nem lett volna felháborodva, ha Attila jut tovább, és akkor a döntőben már bármi lehetett volna – fogalmazott. 

A debreceni szakember is elmondta, hogy Bernáth Attilának esélye lehet kvótát szereznie az olimpiára. –

 

Még év elején vagyunk, de így is remek formában van. Azt pedig már évek óta tudjuk, hogy a világon bárkivel fel tudja venni a versenyt.

Többször volt már, hogy nagyon szoros meccseken maradt alul, mikor ha nem most jöjjön ki úgy a lépés, hogy ez megfordul – mondta.

A DVSC másik ökölvívója, Bernáth László a későbbi ezüstérmes, Virbán Gábor ellen esett ki a tornáról. – Szerintem Gabinak a döntőn kívül Laci volt a legjobb ellenfele a viadal során. Kihagyott két évet, amikor nem bokszolt, és még nem érte el azt a formát ahol egyébként tarthatna. A képességei megvannak hozzá, a szorgalmán múlik, hogy sikerül-e – jegyezte meg Szabó Sándor.

BA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában