Atlétika

2023.02.26. 18:00

Bizakodva várja az Eb-t Klekner Hanga

A DSI Debrecen rúdugrója egy újabb ob-arannyal a zsebében készülhet az isztambuli kontinenstornára.

Klekner Hanga bizakodó az Eb-t illetően

Forrás: NS-archív

Tizenhat magyar sportoló, köztük a DSI Debrecen rúdugrója, Klekner Hanga utazhat a csütörtöktől vasárnapig tartó isztambuli fedett pályás atlétika Európa-bajnokságra. A debreceniek másik kiváló sportolója, Kerekes Gréta (60 gát) is ott lesz az indulók között, azonban sérülés miatt kénytelen kihagyni a viadalt az Eb-ezüstérmes gátas, Kozák Luca.

Klekner Hanga egy magyar bajnoki címmel (melyet nem mellesleg sorozatban negyedszer hódított el) hangolt az Eb-re: a Nyíregyházi Atlétikai Centrumban, február 18. és 19. között rendezett 49. Fedettpályás Atlétikai Magyar Bajnokságon Hanga 420 centit teljesítve végzett az élen.

Szabóné Molnár Krisztina tanítványa megpróbálkozott a 430-as magassággal is, ám mindháromszor leverte a lécet a téli versenyidőszak legnagyobb hazai seregszemléjén. 

– Annak természetesen örültem, hogy aranyérmet szereztem a felnőtt ob-n, a 420 centis eredményemmel azonban közel sem voltam megelégedve. Többet vártam magamtól, az azonban megnyugtató, és bizakodásra ad okot, hogy múlt héten, Eszéken 427-et sikerült ugranom. Szintet léptünk a rudak terén, és ez már centiméterekben is megmutatkozott – mondta el érdeklődésünkre Klekner Hanga, majd rátért az Eb-vel kapcsolatos előérzeteinek az ismertetésére.

– A női rúdugrók mezőnye 19 fős lesz, kíváncsi vagyok a közegre, annyit tudok, hogy a pálya jó, illetve a riválisaim közül is sokat ismerek. 

A fedett pályás szezonom így a végére összeállt, bizakodó vagyok, ennek ellenére a 8-as döntőbe valószínűleg nem fogok beférni, bár sok függ majd attól is, mennyi lesz a döntő szint

– fogalmazott a magyar női rúdugrás jelenlegi legeredményesebb képviselője. 

Hanga élete első felnőtt Európa-bajnokságán, a tavalyi, müncheni kontinensviadalon a selejtezőben a kezdőmagasságot tökéletesen teljesítette, mint ahogy a második kísérleténél a 425-ös magasságot is elsőre átugrotta. Következett a 440 centi, ezt elsőre kellett volna teljesítenie ahhoz, hogy ott legyen a fináléban – nem sok hiányzott, de végül nem sikerült, a 18. helyen zárt az Eb-n.

Elsőre sikerüljön

A DSI atlétája saját bevallása szerint régen izgulós volt, de immár sokat lépett előre ezen a területen is. Van pár bevált technikája, amelyekkel le tudja magát nyugtatni. A pszichológia szakos egyetemi hallgató idén fog diplomázni mesterszakon, a tanulmányai során elsajátított ismeretanyagot is tudja kamatoztatni.

Mint kiderült, Hanga számára, aki sportpszichológusnak készül, nem okoz problémát a tanulmányai és az élsport összeegyeztetése. 

A cívisvárosi klub klasszisa számára az Eb lesz az utolsó fedett pályás verseny most télen, aztán következik az edzőtáborozás, és a szabadtéri szezonra való felkészülés. Nem vitás, az idei év csúcsversenye az atléták számára az augusztusi, budapesti világbajnokság. Felemelő érzés lehet egy magyar sportoló számára hazai közönség előtt alkotni valami maradandót, Klekner Hanga is azon van, hogy ott tudjon majd lenni a nyáron Pesten.

A fiatal tehetség egyéni rekordja fedett pályán 442, szabadtéren pedig 445 centiméter. Elmondása szerint a versenyeken nem helyezést szokott célként kitűzni maga elé, hanem centiket, illetve ami még roppant fontos számára, hogy minden kísérlete elsőre sikerüljön. 

KSZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában