91 éves

2022.12.05. 18:37

A szíve még mindig hajtja előre a szülinapos Novákot

A 91 éves legendás kerékpáros idén sem maradt kihívás nélkül.

Novák Ferenc hihetetlen gyűjteményével | Forrás: Novák Ferenc-archív

Nagytemplom, Loki, Tankcsapda, Campus Fesztivál – a felsorolást Novák Ferenccel is folytathatnánk, hiszen mára a legendás világjáró kerékpáros neve is egybeforrt Debrecennel.

Ott volt a rajtvonalnál

Novák Ferenc 1931. december 5-én, vagyis éppen 91 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot. A háromszoros Guinness-rekorder bringás 1 millió 800 ezer letekert kilométerrel a háta mögött sem pihen, túl a 90-en is sokszor nyeregbe pattan. És nem csupán csak úgy ímmel-ámmal teszi ezt, még mindig keresi a kihívásokat: legutóbb, idén ősszel, a Rajkai-Kerékgyártó Emlékverseny 50. évfordulóján állt rajthoz.

– Negyvenszer lefutottam, az utóbbi tíz alkalommal pedig handbike kategóriában indultam, ebben az évben az öt kilométeres távot teljesítettem sikerrel. Nagy öröm számomra, hogy a verseny történetének eddig az összes állomásán ott lehettem – mondta büszkén a szülinapos, aki élete során számos elismerésben részesült, tavaly például a Magyar Kerékpáros Szövetség Életműdíját vehette át.

A félkarú biciklikirály a fiataloknak is üzent: azt tanácsolja, aki csak teheti, fusson, kerékpározzon, mozogjon, mert az erősíti a testet, lelket, és nem utolsó sorban a sportolás révén világot is lehet látni. Ő csak tudja, hiszen közel ötven országban fordult meg az évek során.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában