Történelmi sikerek

2022.12.27. 17:02

A DEAC vívói felülmúlták kitűzött céljaikat

Soha nem látott sikereket értek el Dávid László tanítványai 2022-es esztendő során.

Battai Sugár Katinka és Dávid László rendkívüli sikereket értek el 2022-ben | Forrás: Napló-archív

A DEAC vívószakosztálya rendkívül eredményes évet tudhat maga mögött, számos világeseményről tértek haza éremmel a sportolóik. Nemrégiben az országos bajnokság alatt megrendezett Magyar Vívás Napi ünnepségen is díjazták többek között Battai Sugár Katinkát, Osváth Richárdot és edzőjüket, Dávid Lászlót is.

Utóbbi elevenítette fel az elmúlt esztendő jelentősebb eseményeit és sikereit a HAON-nak.

 

– Nagyon fontos változás volt az életünkben, hogy az év elején az Interfencing a DEAC-család részéve vált, és februártól kezdve a Debreceni Egyetem vívó szakosztályaként folytatta működését.

 

Utólag azt mondhatom, hogy szerencsére ez az átállás zökkenőmentesen zajlott le. Ebben nagy szerepet játszott Bács Zoltán, az egyetem kancellárja és Lóczi Lászlóné Kovács Marianna, a DEAC ügyvezetője, úgyhogy nekik sokat köszönhetünk – fogalmazott.

 

A szakember elmondta, rengeteget jelent, hogy a vívószakosztály megalakulásakor átadott Kamuti Jenő-termet csak ők használják és bármikor rendelkezésükre áll.

 

A két ünnep között is edzéseket tartanak ott, és nagy könnyebbség, hogy a korábbiakkal ellentétben már nem kell másokhoz igazodniuk. Hozzátette, a szakmai mellett az anyagi hátterük is megerősödött azzal, hogy immár a DEAC színeiben versenyeznek. 

– Azt gondolom, hogy ezt a segítséget mi meg is háláltuk, hiszen az országos és a nemzetközi versenyeken is eddig nem látott sikerekben volt része a debreceni vívásnak 2022-ben. Az év eleji célkitűzéseinket alaposan felülmúltuk. Szerettük volna, hogy fiatal kardozónk, Battai Sugár a junior világversenyeiről legalább egy érmet szerezzen, ehhez képest összesen négyet gyűjtött össze. Az Eb-ről a csapattal aranyat, egyéniben bronzot, a vb-ről pedig a csapattal ezüstöt és egyéniben szintén bronzot hozott haza.

 

Ezek egészen kimagasló eredmények, de természetesen a csúcs a felnőtt világbajnoki cím volt, amit a női kardcsapattal szereztek Kairóban

 

– fogalmazott. 

Osváth Richárd | Forrás: Napló-archív

A klub másik kiemelt sportolója Osváth Richárd, aki kerekesszékes vívóként kardban és tőrben is szállítja a sikereket Debrecennek. A 37 éves paralimpikon 2021 őszén költözött a cívisvárosba, hogy együtt dolgozhasson Dávid Lászlóval. – Ricsi egyéni tőrben arany-, míg kardcsapat tagjaként ezüstérmes lett december elején a varsói Európa-bajnokságon, ami csodálatos eredmény.

Nála a világkupákon látszott, hogy jót tett neki a környezetváltás, hiszen már korábban is meghatározó alakja volt a világ kerekesszékes vívásának, azonban idén jóval több versenyt sikerült neki a megnyernie.

Kicsit talán elengedte, hogy minden áron győznie kell, és úgy látszik, hogy ez a nyugodtabb felkészülés jót tett neki – vélekedett az edző, aki megemlítette, hogy a női kadet és felnőtt kardcsapat, illetve a férfi kardcsapat is szép sikereket ért el az idei versenyek során.

A szakember elmondta, hogy jövőre is hasonlóan sűrű év áll előttük. Tavasszal indul el a 2024-es olimpiára és paralimpiára a kvalifikációs sorozat, ami kiemelt fontossággal bír, de hamarosan, januárban jön a budapesti junior világkupa, amire már most folyik a felkészülés.

Bakos Attila
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában