Emléktáblát is kapott

2022.06.24. 19:30

Buzánszky Jenő eredményei nem merülhetnek feledésbe

A Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa tavaszi idényének küzdelmei a végéhez értek pénteken. Ennek alkalmából többféleképpen is megemlékeztek a legendás válogatott labdarúgóról, aki májusban lett volna 97 esztendős.

Forrás: Tóth Imre

Talán kevesen tudják róla, de a nemzeti együttesben 49-szer pályára lépő védő élete utolsó éveiben –, amikor a Debreceni Egyetem utazó nagyköveteként is tevékenykedett – gyakran fordult meg az egyik közkedvelt nagyerdei hotelben. Mivel annak idején a futballpályán jobb oldali védőként mindig a balszélsőkkel kellett megvívnia – akik jellemzően a 11-es számú mezt viselték, – ezért Jenő bácsi rendszeresen a 11-es szobát kérte magának. A szálloda vezetősége ezért úgy döntött, hogy ez a helyiség innentől kezdve a Buzánszky Jenő szoba nevet fogja viselni.

Forrás: Tóth Imre

Ez a keresztjük

Ezen alkalomból ünnepélyesen felavattak egy emléktáblát, ami a hotel éttermének egyik falát díszíti majd. Az eseményen jelen volt többek között Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja és Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke is. Nem hiányozhatott ifjabb Buzánszky Jenő, az Aranycsapat Testület tagja sem, aki rendületlenül dolgozik azért, hogy ápolja édesapja és csapattársai örökségét. 

– Nagyon örülök ennek az alkalomnak, hogy egy újabb lehetőség nyílik adózni édesapám emléke előtt. Sok régi ismerőst látok itt, de vannak új arcok is, ami örvendetes. Mi azt a keresztet kaptuk, hogy az aranycsapat és azon belül is édesapám hírnevét öregbítsük és az eredményei soha ne merüljenek feledésbe. Ez a mai alkalom azt bizonyítja, hogy ismét kaptunk egy kis vérfrissítést.

Az egybegyűltek az új emléktábla felavatását követően átvonultak a Debreceni Egyetem DESOK Sportcsarnoka elé, ahol a Juhász Richárd szobrászművész által készített Buzánszky Jenő szobor áll. A műalkotást a csarnokkal egyetemben, egyetlen nappal az évszázad mérkőzésének – Anglia–Magyarország 3–6 – a 62. évfordulója után avatták fel, 2015. november 26-án. A klasszikus Aranycsapat legtovább élő, 2015. január 11-én elhunyt tagjáról koszorúzással emlékeztek meg. 

Bakos Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában